• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja głośnika

Reakcji
0
Mam głośnik Beyma10"(modelu nie znam) i jego górne zawieszenie jest trochę popękane choć jest ono papierowe. Jakiego zawieszenia mam użyć do regeneracji(piankowe, gumowe) i czy wogóle sie to opłaca?

Moim zdaniem albo kupić membranę oryginalną (zestaw naprawczy beymy) albo podkleić delikatnie zawieszenie klejem :) powinno wystarczyć :)

dominior.dB, a jak nie podałeś modelu ani zdjęcia to skąd my mamy wiedzieć?

jak dasz inne zawiszenie niż dosyć sztywne papierowe takie jak było to zmieni ci sie znacząco skok i bedzie cewka waliła karaksem w nadbiegunnik bo membrana bedzie za luźna... chyba że zawieszenie dolne na to nie pozwala ale wtedy i tak parametry zmienią się znacznie.

Facet, do którego na Volumenie oddawałem parę razy głośniki do naprawy, poradził mi w podobnym przypadku posmarowanie resora, z dwóch stron trochę rozcieńczonym (przeźroczystym) klejem, trwale plastycznym do styropianu lub membran paroizolacyjnych. Jako rozcieńczalnik polecał użyć denaturatu i cienką warstwą przesmarować z obu stron resor.
Nie robiłem jeszcze tego zabiegu, ale wydaje mi się sensowny. Zrobiłbym najpierw próbę na pozaginanym gęsto papierze w harmonijkę i ocenił skuteczność po np. tygodniu.

Oto zdjęcia

Załączniki

• zdjcie0124_152.jpg
    zdjcie0124_152.jpg
    14.6 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjcie0125_295.jpg
    zdjcie0125_295.jpg
    15.6 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjcie0126_449.jpg
    zdjcie0126_449.jpg
    22.4 KB · Wyświetleń: 0
Powrót