• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja GDN16/15 8Ohm...

Reakcji
0
Posiadam bardzo stare GND'y 16/15 Tonsila - leżą sobie w pawlaczu i czekają na lepsze czasy w 2-ch brak zawieszen gornych, a a w pozostalych 2-ch dodatkowo są uszkodzone membrany... Chciałbym je jak najtaniej zregenerować, pomierzyć (mam czym) i sprzedać :). Jakie membrany ze strony http://www.nowyelektronik.pl/ polecacie? Do tych GDN 6 czy 6.5 cala? Dziex!

Zobaczymy co da sie zrobic...
najchetniej to wymienilbym w nich takze cewki zeby zwiekszyc moc... Wtedy moze udalobysię je sprzedać komuś kto chce sobie zrobić minisuba do kompa, albo minipiec do gitary... w koncu 4 głośniki hehe polaczone szeregowo-rownolegle (zeby miec 8ohm) i jakis wzmacniaczyk pikoWatt :) i mozna szalec...

Z doświadczenia wiem że membrany 16 cm od STX-a są za duże do Tonsilów i zawsze muszę przycinać nożyczkami zawieszenie żeby się zmieściło w koszu. Dlatego brałbym membrany 6-calowe a nie 6,5. Poza tym z tego co pamiętam to te głośniki chyba mają bardzo krótkie cewki (chyba nawet o wysokości nabiegunnika), ale powinny mieć za to dużą efektywność. Jak stawiasz na niskie zejście to zmień cewki na dłuższe. Ale nie za długie bo szczelina magnetyczna jest dosyć płytka.

Dj sms,ciekawe po co Ci te parametry :D bo co ?regenrowane to zawsz ete same parametry ? niebardzo :P

Ja zregenerowałem swoje 4 takie gdny. Parametry mają raczej słabe ale grają dosyć przyjemnie. Qts 1-1.3, FS 70 Hz, Vas 16-17l. Ogólnie tylko do zamkniętej i wychodzi górka na ok 120Hz. Bas jakiś tam jest ale napewno nie głęboki. Jedyne co jest w nich dobre to przyjemne średnie.

Czy zestaw:
http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=54665
http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=51461
http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=53341
http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=22869

będzie dobry do regeneracji ?!? Proszę o ew. korekcję...
Chciałbym przerobić te głośniki na niezłej jakości (jak na regenerowane) średniotonowce... Istnieje możliwość zastosowania oryginalnych cewek...
Pomóżcie - kto ma teraz pod ręką takie głośniki lub je regenerował - niech poda dokładną średnicę cewki - żeby nic mi potem nie ocierało i kopułki przeciwpyłowej oraz jaki resor dolny... i czym kleić (oprócz butaprenu) ?!?
Muszę się szybko zdecydować bo neta mam jeszcze tylko tydzien.
Potem zabieram kompa do domu (teraz sesja) i będzie problem - modem :(

dokładna średnica cewki... hmmm oki: 25mm - chyba :D
dokładna średnica kopółki: 40mm
średnica zewnętrzna resoru dolnego: 85 - 90mm (nie wiem czy na pewno, bo niebardzo mam jak zmierzyć, skoro jeszcze jest membrana... a do zmierzenia cewki zjąłem kopułkę :P
kleić możesz którymś z tych specjalnych klei do regeneracji głośników z allegro... chyba :D

to mój Tonsilek - niedługo wsadzam do niego membranę z włókna szklanego STX :D

tonsil1.jpg

tonsil2.jpg

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2005-06-26, 08:08 ]
Ps. cewke wybrałeś na pewno dobrą do tych głośników, bo 1 cal to 25mm.....

Najlepszy klej do tego celu - introligatorski CR Magic.

Załączniki

• magic.jpg
    magic.jpg
    47.9 KB · Wyświetleń: 0
Cewka - OK, ale największy problem mam z zawieszeniem dolnym - co to za oznaczenie 6/20 - do głośnika 6" otw.wew.20mm ?!? Jeśłi tak to cewka ma 25.4mm więc co - ciąć zawieszenie?

Heheh mam jeszcze pytanie - membrana z jakiego materiału najlepiej sie nadaje do sredniotonowca - celuloza/celuloza impregnowana/celuloza lakierowana/polipropylen/włókno szklane/włókno węglowe ?!? sporo tego jest <lol>
i jak to jest z tymi oznaczniami zawieszen dolnych w NE?
Bo tam zestaw dla 4 glosnikow kosztuje polowe tego co chce facet na allegro...

do średnich tonów membrana musi być lekka. ta cewka co podałeś jest do kitu. kiedyś popełniłem ten błąd i ją kupiłem....

lekka i sztywna o ile dobrze myślę :) czyli co lakierowana celuloza?
nad cewkami sie jeszcze zastanowię - moze sie da jakos odkleic stare - ma ktos jakis pomysl ? i nadal nie wiem jakie zawieszenie dolne... pozdro!

daj dość sztywne bo z tego głośnika basu tak czy siak niema a zawieszenie o duzej podatności spowoduje udezanie cewki o dolny nabiegunnik

pisales o membranie a nie o zawieszeniu dolnym... o które ja się ciągle dopytuję bo nie rozumiem oznaczeń typu 6/20...

Pierwsza liczba to pewnie średnica zewnętrzna [cm], a co do drugiej to jestem pewien że to jest średnica na cewkę [mm], bo 25, 48, 20 i 35 to są standardowe wymiary cewek. Ja kupuję części u STX-a i zawieszenie o podobnych wymiarach co 6/20 pasuje mi tylko do głośników serii GDM 10/60 oraz GDM 12/60. Gdybym miał kupować do GDN 16, brałbym 10/25, chociaż to i tak może nie być to - po prostu w tym sklepie mają za mały wybór.

No i zregenerowałem wreszcie te GDN16/15 (większe magnesy) i GDN16/15/1 (mniejsze).
Pospreyowałem kosze na czarny mat (3 cienkie warstwy).
Użyłem membran 6.5" i przyciąłem zawieszenie nożyczkami...
Narazie zmierzyłem JIG'iem impedancję no i Fs z 54Hz przesunęło się na 75Hz...
Wkrótce postaram się zapodać pozostałe parametry.

Załączniki

• gdn16_15_regenerowany_272.jpg
    gdn16_15_regenerowany_272.jpg
    48.2 KB · Wyświetleń: 0
Powrót