• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

regeneracja kolumn pioneer s-710

Reakcji
0
Witam.
Znajomy przytargał mi wyżej wymienione kolumny w których wysypały się resory górne niskotonówek. Głośniki dobre nie popalone...
Co będzie dla kolumn najlepsze? Wymiana głośników na jakieś STX'a czy tylko ich regeneracja na częściach TONSILA, czy STX'a?
Pozdrawiam.

regeneracja
one maja specyfincze brzmienie ktorego nie zastapisz polskimi produktami
nawet wymiana zawieszenia niewiele tutaj zmieni (mowa o charakterze brzmienia a nie o parametrach)

Jedyne co możesz zrobić to "podpasować" ten resor od tonsila, kiedyś były to podobne pianki choć nie identyczne.

Tak pewnie trzeba będzie zrobic :wink: Tylko nasuwa mi się ptanie... Resor był przyklejany do membrany od wewnętrznej strony, czy teraz muszę rozklejac wszystko żeby go tak samo przykleic, czy nie patrzec na to i kleic do zewnętrznej strony membrany? :razz: A może uda mi się to jakoś przełożyc? Pytam bo będę robił to pierwszy raz :mrgreen:

malyzmc, od zewnetrznej strony wydaje sie ze jest latwiej
ale jest jeden haczyk - centrowanie
jak masz zamiar wycentrowac ten resor na membranie?
od dolu centrujesz opierajac "brzuszek" o koniec membrany

musisz obecnie pozbyc sie resztek starego resora (najbardziej czasochlonna robota)
pozniej przklejasz resor do membrany
nastepnie centrujesz cewke (ja uzywam grubszej plastikowej foli) i przyklejasz resor do kosza
po kilku godzinach wyciagasz centrowanie i sprawdzasz czy jest OK. jak krzywo to rozklejasz i poprawiasz :P

jak chcesz miec resor tanio to kup cala membrane w lokalnym sklepie i rozwal membrane (moczenie pomaga w pozbyciu sie resztek papieru ;) )

Powrót