• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regulacja napięcia ?

Reakcji
0
Witam . Chciałbym zrobić coś mniej więcej jak na obrazku:

Czy da się coś takiego zrobić ? Czym mogę zrobić regulację napięcia (tak na chłopski rozum) chciałbym regulować jak ma dmuchać wiatrak (mocno,słabo itp.) czy da się coś takiego zrobić ?

Maciek M., naucz się rysować schematy ideowe bo tu ciężko załapać ocb :)
Ale primo - jeśli prąd zasilający wentylator ma płynąć przez LEDę to zapomnij - zjarasz ją odrazu.

Czemu mam zjarać LED skoro ma ona 12Volt a zasilacz ma 9Volt i wiatrak również 9Volt.

a nie mogę bez pośrednio w szereg w tor do wentylatora wstawić potencjometru ? Teraz widze że mam na stanie 30ohm/10wat ? Przepraszam ale ja się dopiero przyuczam :)

Maciek M. napisał:
Czemu mam zjarać LED skoro ma ona 12Volt a zasilacz ma 9Volt i wiatrak również 9Volt.

Uuuuu jeszcze za wczesnie dla Ciebie na elektronike. Dobrze ze wiesz co to jest napiecie to jeszcze dowiedz sie co to jest prad.

a nie mogę bez pośrednio w szereg w tor do wentylatora wstawić potencjometru ? Teraz widze że mam na stanie 30ohm/10wat

mozesz tak zrobic a diode podlaczasz rownolegle do wiatraka a do samej diody szeregowo rezystor. Nie wiem po co Ci ta dioda.

OK. Może być bez diody chciałem aby sygnalizowała ona wł/wył więc spróbuję podłączyć ją równolegle. Nic nie stracę:)

A więc w tor wiatraka (szeregowo) mam wstawić potencjometr 30R/10W ? Będzie dobra regulacja ?

csbiczek napisał:
Maciek M.,
Będzie dobra regulacja ?
nosmaster napisał:
akurat taki potencjometr może być ale zakres regulacji zapewne będzie do dupy :P
czytasz chociaż to co Ci inni odpowiadają??
Właśnie się przekonałem ;/ Zakres regulacji do d...

A więc jakiego potencjometru użyć czy 1k będzie odpowiedni w tej konfiguracji ?

Maciek M., zrób taki układzik jaki Ci pokazałem, będziesz miał dobry zakres regulacji.

Maciek M. napisał:
Właśnie się przekonałem ;/ Zakres regulacji do d...

Jak sie czlowiek sam nie przekona to sie nie nauczy..

Jedyna sensowna regulacja jest uklad elektroniczny.

Powrót