• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rezystancja cewki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witam

Bawiłem się dziś SW a dokladnie pomiarem T-S głośnika.
Pozwolilem programowi obliczyć Rezystancje cewki czyli nei zaznaczałem opcji "use this resistance" wyszło 4.1 ohma. Producent podaje 3.9 ohma, olałbym to gdyby nie wpływało to na pomiar T-S.
Przy Re 4.1 - qts 0.46
Przy Re 3.9 - qts 0.43 no i wiadomo ze qes i qms tez sie zmienią skoro zmienia się qts.

Roznica niewielka, jednak lepiej wpisywac Re jak podaje producent czy zostawic takie jak obliczy SW ?

0.2 R to może być rezystancja szeregowa złaczy itd, imho zostaw tyle ile podaje producent .
Może zmierz rezystancje cewki innego głosnika nie zmieniając niczego w systemie pomiarowym i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Mówisz o pomiarze w ramach porównania ? spróbuję zmierzyć Visatona.

WYdawało mi się że rezystancje połączen w jigu poprzez kalibrację są pomijane...
Podlaczylem poczatkowo przewodem cienkim okolo 1m to było 4,27 ohma, na krótkim grubszym wychodzi tak jak pisalem 4.1.

podłącz rezystor 4 ohm 1% na końcu kabla pomiarowego (albo jakikolwiek inny o podobnej wartości i dokładnie znanej rezystancji) przy wartości 4 ohm 1% błąd nie powinien przekraczać +-0,05ohm różnica między wartością zmierzoną a rzeczywistą to właśnie rezystancja szeregowa.

a nie łatwiej zewrzeć końcówki miernika i sprawdzić jaki opór pokaże ? :roll:

Powrót