• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

rezystor 8ohm w jig2

• Autor wątku Autor wątku bev1s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
czesc
mam rezystor 20W ale 8,2 ohma, zaopatrzylem sie takze w 5W: 2x2,2ohm i 2x1,8 ohm,co powinno dac razem 8R i tutaj pytanie:

1)lepiej zostawic rezystor 8.2 (jak mierze omomierzem to jest 8,4R)

2)zlozyc ten 8R z czesci, tyle ze 2,2 jak mierze jest 2,4 drugi 2,5 ate na ktorychpisze 1,8 daja jak mierze 2.1 2.2, wiec w sumie powinny dac ponad 9ohm a jakje polacze w szereg i zmierze omomierzem to jest 7,5ohm,wiec ogolnie niezly bajzel:)

multimetr to: uni-t M890c+ (0,1R bledu)
pozdrawiam wojtek

Rozrzut parametrow laczonych sie poteguje.Nie wiem jednak czy dobrze Ci tez ten miernik pokazuje...
Kombinuj zeby bylo jak najlepiej.

Najpierw zewrzyj wyprowadzenia miernika i sprawdź ile pokazuje ( u mnie jest 0.2). Lepiej zostaw 8.2, a nallepiej będzie jak będzie 8. ;)

Takim miernikiem to ty wiele nie zmierzysz. Jego rozdzielczosc to 0,1oma a dokladnosci pewnie +-3-5 jednostek.
Nie bawilem sie SW bo jest ciezko starawny ale bawilem sie Hobbyboxem gdzie daje sie rezystor z przedzialu 10-100om a jego wartosc wpisuje do programu. Najlepiej na koncu podlaczyc zamiast glosnika rezystory wzorcowe i sprawdzic co mierzy program. W Hobbyboxie wszystko jest kalibrowane automatycznie np rezystancja kabli doprowadzajacych. A program dba zeby sygnal pomiarowy miescil sie w najlepszym zakresie pomiarowym przetwornika A/C na karcie muzycznej. W praktyce najlepszym rezystorem pomiarowym jest wartosc ok 47om.

Jeżeli po zabiegach z miernikiem faktycznie okaże sie ,ze ma 8,2 ohma to nic nie stoi na przeskodzie dolutować równolegle odpowiedni rezystor tak aby wypadkowa rezystancja była 8. Wystarczy przekształcić wzór na połączenie równoległe i oblicznia gotowe ;). Sam tak robiłem wiele razy.

irek , nie wiem jakie możliwości ma ten hobbybox może nie warto się przestawiać ;). W kazdym razie napisałem praktycznie pełnego manuala dla początkujacych do SW na www.audiomania.prv.pl . Widze ,że Quester nie zamieścił drugiej części , widocznie jeszcze gdzieś na wakacjach jest. W SW faktycznie jest wiecej zadymy z kalibrowaniem i doborem elementów na jiga , może w zamian otrzymuje się lepszy pomiar (samo to ,że mierzy się mostkiem rezystancyjnym na pewno bardzo dużo daje).

teoretycznie to ty masz racje trzeba by sprawdzić (porównać) te programy bo moze nie ma co się bawić z SW . jak by tylko ten Hobby Box był po polsku albo po angielsku nawet rosyjsku ale nie niemiecku to bym się pobawił ale tak kiła i mogiła.....

Mnie tez ten niemiecki meczy ale metoda prob i bledow doszedlem o co w nim chodzi. Teraz nie uzywam bo mam inny sprzet.

Powrót