• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rezystory - wady, zalety wszystko o tym niezbędnym elektroniki..

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
elektroniki coraz wiecej na forum...

no to powoli zaczynamy
zestaw startowy ;)

8f3ff94b33f5cd3ace5e7b576010c6ac_1449689015.jpg

Wszystko 0.25W węglowe? Trochę szkoda, można było wziąć od razu 0.6W 1% metalizowane ;)

no wlasnie ze nie
rozmawialem o tym z irkiem... do uniwersalnych zastosowan te wystarcza
a jak bede robil cos lepszego to przeciez i tak kupie docelowe rezy ;)

Cóż, pewnie tak, chociaż ja odkąd zacząłem kupować metalizowane do audio, to jak nie muszę to nie używam węglowych, już sie przyzwyczaiłem :)

Pawel
Ja przez takie rezystory weglowe spalilem fajny glosnik. Rezik niby 0.25W, wydzielalo sie na nim max 0,1W i po prostu sie ''uszkodzil'' (pracowal zaraz za zrodlem pradowym takze nie mial ciezko).
Mialem kilka sytuacji kiedy weglowce 0,25W sie ''uszkodzily'', od tamtej pory uzywam tylko metalizowanych i jeszcze sie na nich nie zawiodlem.
Do prototypow powinny byc OK.

Rezystory węglowe to pozorna oszczędność
Metalizowane są zawsze lepszej jakości i w zasadzie innych do audio nie kupuję

1. Dyskusję nt zalet węglowych a metalizowanych proponuję przeniesc do innego tematu.
2. Tanie rezystory metalizowane są w rcselektronik 1% 0,6w po 2-3zl 100szt.
3. Rezy 2-5w w piekarz.pl . rezy emiterowe to 2w w obudowie 0411,metalizowane.

Pozdrawiam

Poprostu sa ładniejsze bo niebieskie...

To malo rezystorow widziales, bo bardzo czesto sa kremowe :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mialem kilka sytuacji kiedy weglowce 0,25W sie ''uszkodzily''

Ciekawe, bo ja mam na koncie dziesiatki tysiecy taki rezystorow i nigdy mi sie zaden nie uszkodzil :) A jak juz sie pala to czy weglowy czy metalizowany to i tak sie pali i tak sie pali :)

Masz akies tanie żródło bezidukcyjnych rezystorów 3W?

Bezindukcyjne to wlasnie weglowe :) tzw objetosciowe :)

Te metalizowane nie kosztują majątku..

Sa dwa-trzy razy drozsze! Ale faktycznie jest to maly koszt w stosunku do ceny pozostalych elementow.

Chętnie przeczytam dlaczego.

Dlatego, ze ani nie szumia bardziej ani nie wprowadzaja znieksztalcen. Co ciekawe to duzo wazniejsze sa kondensatory, ktore zaleznie od typu dielektryka potrafia wprowadzac spore znieksztalcenia. Niestety rezystory smd tez wprowadzaja znieksztalcenia choc o bardzo malej wartosci, bliskiej granicy pomiaru.

1. Dyskusję nt zalet węglowych a metalizowanych proponuję przeniesc do innego tematu.

Nie ma o czym dyskutowac, bo szkoda tracic na to czas. Typowy skladacz elektronik iaudio jak nie zobaczy czerwonych kosteczek z napisem WIMA i niebieskich rezystorow to nie bedzie slyszal dobrego dzwieku :) Wybor typu rezystora zostawiam juz elektronikom ktorzy wiedza w ktorym miejscu jaki typ zastosowac.

To malo rezystorow widziales, bo bardzo czesto sa kremowe :)

Nie na temat...
A zielone jakie fajne.

Dlatego, ze ani nie szumia bardziej ani nie wprowadzaja znieksztalcen. Co ciekawe to duzo wazniejsze sa kondensatory, ktore zaleznie od typu dielektryka potrafia wprowadzac spore znieksztalcenia. Niestety rezystory smd tez wprowadzaja znieksztalcenia choc o bardzo malej wartosci, bliskiej granicy pomiaru.

Nie ma o czym dyskutowac, bo szkoda tracic na to czas. Typowy skladacz elektronik iaudio jak nie zobaczy czerwonych kosteczek z napisem WIMA i niebieskich rezystorow to nie bedzie slyszal dobrego dzwieku :) Wybor typu rezystora zostawiam juz elektronikom ktorzy wiedza w ktorym miejscu jaki typ zastosowac.

To może czas na temat o kondensatorach?

Irek, Gavron chciał wydzielić temat o rezystorach pewnie dla tego, aby nie zaśmiecać innch wątków.. To wydzieliłem. Mam nadzieję, że wątek nie urośnie do poziomu dyskusji o kablach...

Ostatnia edycja:
Sa dwa-trzy razy drozsze! Ale faktycznie jest to maly koszt w stosunku do ceny pozostalych elementow.
tylko ze jak zaplacilem np 130zl za zestaw rezystorow to jak kupie 0,6W 1% to wychodzi nagle 390zl! :p a za te pieniadze moglbym kupic np tania stacje lutownicza ;)

Ja kupiłem za 13zł w sumie 1000szt popularnych wartości, tych co nie ma np dokupuję, a nie chcę jakoś wiele tego magazynować, bo warto byłoby kiedyś przejść na SMD (na razie stosuję częściowo, ze względu na dość niewielki zasób).

a ja mam calutki typoszereg po 100szt ;)
wiekszosci nigdy nie uzyje, a te czesciej uzywane pewnie kupie wlasnie 1% ;)

Powrót