• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

RFT HMK V100

Reakcji
0
Witam. Mam wzmacniacz RFT HMK V100 i problem polega na tym że spalone są rezystory OR33 przy tranzzystorach KT819B no i nie mam tych rezystorów i czy jeśli wstawię tam zworki to co się stanie (z cienkiego bardzo drutu)?

Bys sie kolego wstydzil zadawac takie pytania!! Skoro ma byc rezystor 0,33oma to znaczy ze nie moze to byc kawalek drutu, nawet nie raczyles sprawdzic do czego sa te rezystory i nie napisales jakiej mocy. Jesli to sa emiterowe rezystory od tranzystorow mocy to jak sie spalily to znaczy ze tranzystory tez.

Poprostu nie znam się tak bardzo na tym :( Są to 1W rezystory ale jeden z nich idzie od emiteraz tranzystora, kolejny bazy a dwa ostatnie ani z emitera ani z bazy. Są tam tranzystory KT819B i jakimś tych mogę zastąpić: KT846B, KT908A, KT929A, KT932A?

[ Dodano: 2009-04-16, 20:00 ]
Kurde źle napisałem. Powinno być tak- Są to 1W rezystory ale jeden z nich idzie od kolektora z tranzystora, kolejny bazy a dwa ostatnie ani z emitera ani z bazy. Są tam tranzystory KT819B i jakimś tych mogę zastąpić: KT846B, KT908A, KT929A, KT932A?

[ Dodano: 2009-04-16, 23:01 ]
Albo coś innego z zamienników, może polskich bo ten to radziecki z tego co wiem.

Pablo , znajdz jakieś parametry tych tranzystorów, one są stare wiec bez problemu nowoczesne elementy dobrze zastapia te tranzystorki.

Już mam zamienniki. Mogą być BD911 inny roztaw nóżek ale idzie wsio zrobić.

[ Dodano: 2009-08-25, 18:42 ]
Witam. Sorki że odkopuje temat ale mam pytanie. Czy w tym wzmaku obudowy tranzysorów mocy gdy są przekręcone do radiatora powinny mieć zwarcie?

Powrót