• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Robić kolumnę na Tesli czy pożyczyć kasę i kupić Visatona ??

Reakcji
0
Jestem strasznie skołowany.
Miałem robić kolumny główne na 2 x Tesla XW165 (koszt zakupu głośników 120zł)
Ale kolega namawia mnie do tego żeby złożyć kolumnę główną na 2 x Visaton W 170 S (400zł).
Nie mam takiej kasy, ale mogę pożyczyć.

A moje pytanie jest takie: Czy opłaca się dołożyć 280 zł i zamiast Tesli kupić Visatona.
Obydwa głośniki wypadają znakomicie pod względem cena/jakość.

Sorki że umieszczam post z takim badziewnym tematem ale od czytania o tych dwóch głośnikach już całkiem mi się pomieszało i nie wiem co robić.

Wolałbym nie pakować się w pożyczki, ale jak warto zainwestować w Visatona to jakoś skołuje kasę.

Nie wchodzi w grę jeden głośnik W 170 S – muszą być 2. (jeden będzie za cichy)

Kolumny będą częścią kina domowego ale będę tez słuchał na nich często muzyki (techno, czasami klasyki i ogólnie muzyki z dużą ilością wokalu) dziwne zestawienie ale takie mam upodobania.

Co radzicie? co byście zrobili na moim miejscu? Visaton czy Tesla.

Ps. Głośniki wysokotonowy to Vifa TC20SD05-06 (na 100%)

Jaki masz pokój - ile m2 ?? Myśle ze 2 x W170 nie do końca jest dobrym rozwiązaniem. Chyba ze zalezy ci na tym aby było głosno i tyle.

[ Dodano: 2006-03-18, 17:54 ]
Visaton napewno lepszy od Tesli. Sam mialem 2 x ARN188 (br 40l) i w porównianiu do 2 x W130 tesla wypada blado w zakresie basu - muli i przeciaga. Visaton ma przyjemne niskie z dobrąkontrolą i oczywiście duzo łądniejsza srednice.

ech0 ale 170 SC jest droższy od 170 S a mi bardzo nie zalezy na ekranie.
Zmiana kopułki nie wchodzi w grę bo juz kupiłem Vife (55zł /szt)

BORO
pokój ma 20 m2

Czekam na dalsze wasze rady, myśle że z wasza pomoca rozwiaże problem.

Daj po jednym visatonie , po prostu bedzie ciszej na jakości nawet zyskasz bo jeden głosnik a nie dwa będą przetwarzać te samo pasmo więc 2x mniejsze zniekształcenia ;).

Yoshi_80 brałem pod uwage jeden głosnik bo, na jednym zawsze jest lepsza jakośc, ale jak bede chciał troche przygazowac to 50 W mi nie wystarczy.

Nie moc ale efektywność głosnika świadczy o robionym hałasie. Majac odpwiednie głosniki to nawet 50 W mozna zrobić imprezke ;).

tomson123, ale sc ma trochę przyjaźniejszy qts, co pozwoli troszkę więcej niższego basu z niego pocisnąć.

No i tak jak Yoshi pisze - to nie moc a efektywność ;)

Ja bym bral Visatona. Ladny monitorek wyjdzie. W 170 S(C ? ) i vifka :) Napewno bedziesz zadowolony ;)

ok. przekonaliście mnie , inwestuje w Visatona

kolumna główna bedzie wygladać tak:

2 x W 170 S + Vifa TC20SD05-06

A teraz mój koszmar- zwrotnice!

Ma może ktos schemacik zwrotnicy do takich głosników?

tomson nic nie stoi na przeszkodzie zrobic narazie po jednym niskosrednim na strone a jak bedzie kasa dodac drugiego :)

tomson123 a gdzie zamawiasz visatony ?? bo tam gdzie ja bym zamawial sa tylko SC, a ja ine potrzebuje ekranu

Kolumny będą częścią kina domowego
Skoro bedzie kino - to myśle ze bedzie tez subik. Wiec mysle ze 2xw170 nie ma sensu wystarczy jeden - bass i tak bedzie nadganiac z subika ;). Imprezke napewno nawet na 1 zrobisz głosną. Koszt 2 Visatonów to juz spory wydatek i w to miejsce mozesz spokojnie zakupic w zamuwieniu z Holandii Vife M18WH . Tylko ciezko bedzie później zrobic spójne kino bo co wówczas dac na centrala i satelity. Przemysł to i tak decyzja nalezy do ciebie.

[ Dodano: 2006-03-19, 11:52 ]
Chociaz nie wiem jak teraz z tymi zamówieniami bo cośsie tam u niech pomieszało i podobno cieżko z dostepnością Vif ale nie weim czy wszystkich

tomson nic nie stoi na przeszkodzie zrobic narazie po jednym niskosrednim na strone a jak bedzie kasa dodac drugiego :)

Takie rozwiazanie nie wchodzi w grę bo wtedy bym musiał robić drugie obudowy, czyli byłbym w plecy jakieś 300zł- tyle kosztuje materiał na dobre obudowy (MDF 22+fornir+lakiery +kleje+ paliwo i no oczywiście czas)

tomson123 a gdzie zamawiasz visatony ??
Jeszcze niewiem

Skoro bedzie kino - to myśle ze bedzie tez subik
tak, będzie sub na Visatonie W 250 S , kupiłem ten głosnik na allegro za 50 zł+ przesyłka

Ale i tak pozostane przy dwóch Visatonach W 170 S na kolumnę, bo muzyki w stereo będę słuchał bez suba, i co najważniejsze jak będą 2 to napewno bedę zadowolony.

Ale nawet 2 głosniki dobrej firmy bedą kaszanić bez dobrej zwrotnicy, a niestety nie umiem projektować zwrotnic.
Licze na waszą pomoc jeśli chodzi o zwrotnice.

Czyli jeszcze potrzebna mi zwrotnica do 2 x W 170 S 4Ohm + Vifa TC20SD05-06

jeżeli 400pln to cana za pare W170, to za ta cene masz Vife M18WH z Holandi a to jednak dużo lepszy głośnik

dokładnie tak, Visaton W 170 S jest po 100 zł

A wieęc jak bedzie z tymi zwrotnicami ? pomoże ktoś?

Powrót