• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

robię suba. odpowie ktoś na dwa pytanka?

Reakcji
0
witam.
robię suba :) kupiłem magnata shockwave i zabrałem się za obliczanie pudła bass reflex. WinISD wyliczył mi 36l i 40.68Hz (dobrze czy lipa?). Potem doczytałem się że ten głośnik najlepiej hula w budzie 50l i rzeczywiście charakterystyka lepiej się prezentuje, dobrałem 3 rury b-r. Czy do tych 50 literków trzeba dodać objętość jaką zajmuje głośnik i rury b-r? Podobno dobrze jest robić w subie jedną ściankę pochyloną... prawda to? Jeśli tak to dlaczego?

Re: robię suba. odpowie ktoś na dwa pytanka?

raster napisał:
Podobno dobrze jest robić w subie jedną ściankę pochyloną... prawda to? Jeśli tak to dlaczego?

bo lepiej się wpasuje w bagażnik

nie wiem co to za głosnik wiec ci niepowiem czy dobrze, objętośc br jest na tyle mała ze nietrzeba jej odejmowac bo i tak róznicy niebedzie a scianki nietrzeba pochylać z tymi falami stojącymi to brednie , subwofer tniesz nisko i te czestotliwości niedadza rady w tak małych odległościach między ściankami utworzyć fali stojącej chyba że tniesz suba dosc wysoko

tak jak napisał rk ... bawisz sie w kształt obudowy gdzy masz na to ochtoe żeby inaczej wygladało lub pasowało np w aucie, dlatego fale stojąca możesz pominąć

głośniczek ma 30cm Qts=0.28 Fs=28Hz VAS=120l moc RMS 300W. a może lepsza będzie obudowa zamknięta??

Na pewno b-r,inaczej go zmarnujesz,nie zejdzie nisko.Ale uwaga na parametry Magnata,bywają naciągane.
PZDR

tak przy okazji...
z falami stojącymi to nie takie brednie... w przypadku subów oczywiście to zjawisko nie występuje ze względu na zakres przenoszonych częstotliwości. Czasem w Audio można zobaczyć pomiary kolumienek o kształtach równiutkich słupków, bez pochylonych ścianek w środku. Wtedy na charakterystyce impedancji widać rezonanse.

z falami stojącymi to nie takie brednie...
a kto twierdzi, że brednie??
Wzory nie kłamią - wystarczy policzyć maks odległość miedzy dwoma ściankami równoległymi i tam będzie pół długości fali stojącej i z tych wzorów wynika, ża dla suba jest to nie istotne, chyba że obudowa miał by kilka metrów;)

Sciane pochyla sie w celu unikniecia fali stojacej
a mi się wydawało że w subiku nie wystąpi:P.. na niskie częstotliwości ucho człowieka nie jest aż tak czułe jak na resztę pasma(i na wysokie tony) odczuwamy tylko więcej lub mniej basu..a fala stojąca czyli rezonans tutaj bardziej występuje w srodku obudowy niż przy ściankach:O ale to w kolumnie a nie w subie:O
pozdro

w subwoferze jedynym sposobem walki z wibracjami z rezonansami i z innymi zjawiskami jest jej sztywnosc grubosc scianek system wzmocnien laczenie scian
tu nie da nic pochylenie jeden z e scianek liczy sie caly projekt i a przedewszystkim doswiadczenie konstruktora bo to sie nabiera z czasem

ja doświadczenia nie ma w ogóle. to jest mój pierwszy projekt subwoofera, może nie ostatni ale chciałbym żeby ten pierwszy grał jak najlepiej. mam już trochę teorii w głowie ale chciałbym poznać opinie tych, którzy mają doświadczenie bo nie wiem czy trzymać się tego co WinISD wyliczył czy coś zmieniać. chciałbym żeby sub zagrał nisko, kombinowałem z litrażem i strojeniem ale wtedy impuls się wydłuża do 15ms przy 40Hz. po prostu nie wiem jakie wartości są do przyjęcia, czy tak może być czy można jeszcze zejść niżej z częstotliwością wydłużając impuls. może ktoś mi napisze jakie wartości są przyzwoite i do przyjęcia (szczególnie dolna częstotliwość i impuls)

fpl, wystarczy przeczytać:

Budzik napisał:
tymi falami stojącymi to brednie

wiem, że Budzik pisał o subach, więc ma racje, ja tylko dopisałem coś, żeby nikt nie pomyślał, że fale stojące w niczym nie przeszkadzają...

Dlugi! napisał:
fala stojąca czyli rezonans tutaj bardziej występuje w srodku obudowy niż przy ściankach:O ale to w kolumnie a nie w subie:O

tą wypowiedź pominę, Dlugi chyba nie wie do końca czym jest fala stojaca.

jest mój pierwszy projekt subwoofera
ja nie mam teraz na to czasu ale zobacz na stronie producenta czy nie ma jakis sugerowonych objetosci ...bo napewno sa :)
i te beda najlepsze
poza tym niskie strojenie wcale w aucie nie bedzie takie dobre...
potrzebna jest duza efektywnosc lecz z umiarem zeby z tego nie wyszedl KickBass :D

producent sugeruje 50litrów w BR i z tą pojemnością charakterystyka przedstawia się lepiej niż z tą którą wyliczył WinISD (36 litrów) a subwoofer będzie pracował w domu i nie wiem czy warto pojechać wyżej z litrażem żeby obniżyć częstotliwość graniczną. nie potrafię znaleźć dobrego kompromisu bo nigdy nie miałem suba i nie wiem czy f3 na poziomie 41 Hz da dobry efekt czy lepiej próbować zestroić niżej (na 36HZ) kosztem wydłużenia impulsu do 17ms i małym siodłem (1dB) przy 70-80Hz

skoro producent proponuje 50 l to ja tyle proponował bym zrobic w koncu dlaczegos musi tak byc

tu moglbys zadac sobie pytanie czy priorytetem jest kino czy muza
jak kino zrob paczke wieksza jak muza mniejsza
pa 1 dB nic nie zepsuje

Powrót