• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

rodzaj BR a brzmienie

Reakcji
0
czy mogłby ktoś mi powiedzieć czy jest (ew. jaka) różnica jaki kształt zastosujemy?
oczywiście rozmiary są do dobrania takie jak mają być.. o to nie pytam
tylko czy jest np różnica pomiędzy 2a a 2c.. sa jakieś przeciwskazania zeby spłaszczyć tunel? albo wogóle zrobić dwa płaskie zamiast jednego dużego otworu? wersja 2d najbardziej mnie interesuje bo pasowała by mi do koncepcji wyglądu kolumny:-) duzo bardziej niz 2a..
no i jak BR prostokątne wypadają w porównaniu do (oklepanych) okrągłych?

Załączniki

• br_types.jpg
    br_types.jpg
    17.8 KB · Wyświetleń: 0
Praktycznie przy tak dlugich falach jak basy nie ma roznicy, jednak nie nalezy przesadzac z waskimi szczelinami zeby nie powastawaly turbulencje.
raczej umieszczenie wylotu a nie jego ksztalt wplywaja na charakter brzmienia.

z punktu widzenia "aerodynamicznego" bo o takim zjawisku tu mowimy najkorzystjniejsze z sa zdecydowanie wyloty ktore zapewniaja wysoka linearnosc przeplywu czyli z zzaokraglonymi bokami i rogami
ostre krawedzie maja to do siebei ze powoduja zawirowania iturbulence co z kolei zwiekszas opory przeplywu powietrza i nieciekawe dzwieki

wiec najlepesze sa owale, kola oczywiscie w profilowanymi wylotami i wlotami

a czy to prawda ze im nizej sie umieci bass-reflex tym lepiej ??czy ta rurka jest dobra do kolumny!!??
Pozdro

Załączniki

• rurka6025.jpg
    rurka6025.jpg
    6.1 KB · Wyświetleń: 0
  • rurkaap759.jpg
    rurkaap759.jpg
    11.9 KB · Wyświetleń: 0
Nie koniecznie nizej znaczy lepiej.
Moze im dalej od glosnika tym lepiej Ci chodzilo, z tym sie zgodze.

no wiec mam dwie opcje zastosowania BR prostokątnego:
1 - wlot od tyłu kolumny i skośnie poprowadzony kanal w środku od tylnej ścianki do przegrody w środku z wyprowadzeniem ku górze... tu byłby jeden kanał odpowiednio szeroki i wysoki - cos koło 10 x 6 cm (nie pamietram dokładnie co symulowałem:-)
2 - dwa wloty z boków kolumny i także poprowadzone w środku do przegrody z wyprowadzeniem ku górze - te kanaly byłyby odpowiednioo węższe ale myśle ze nie mniej jak 2,5cm no i odpowiednia szerokość

w obu przypadkach oczywiście chcę wlot i wylot ładnie zaokrąglić,.. nie myslałem do tej pory o wewnętrznych kątach przy łączeniu ścianek tunelu ale myśle ze i tu dałbym rade zrobić odpowiednie zaokrąglenia:-)

no i trzecia koncepcja to klasyczny okrągły tunel BR.. tylko ze ten najgorzej pasuje do planu:-) jedynie z tyłu kolumny( moze tak będzie najprościej?? )

mam nadzieje ze jakoś zrozumiale to naskrobałem:-)

Załączniki

• br_plan.jpg
    br_plan.jpg
    14.2 KB · Wyświetleń: 0
A moze wyzsze nozki i od spodu, bedzie prosciej okragly dac a nie bedzie go widac.

chyba masz racje

ale troszke zależy mi tez na koncepcji z wlotami od boków kolumny.. ciekawie by to wyglądało..

Moje SPXy byly z wylotami z boku ale normalnymi profilowanymi okraglymi.
Dodatkowo dwie rury na komore byly rozmieszczone dalego od siebie zeby zmniejszyc pewne rezonanse pomieszczenia (troche sie rozklada energia promianiowana przez BR).

jak skończe to sie pochwale:-) ale to pewnie jesio troszke potrwa przy małej ilości czasu jaka posiadam:( pracka od świtu do zmierzchu.. ale kaska przynajmniej jest.

pozdrawaim i dzieki marek za pomoc - chyba napewno zdecyduje sie na podwujny BR po boczkach

elmomk, kształt otworów jest praktycznie bez znaczenia (oczywiście w granicach rozsądku). Może być okrągły, kwadratowy, podłużny idp., itd... oczywiście okrąg, to figura, która ma najkorzystniejszy stosunek obwodu do pola, więc najmniejsze straty na skutek tarcia o powierzchnie boczne tunelu.
Widziałem monitory studyjne Genelec, które miały br w postaci dwóch szczelin umieszczonych po bokach wysokotonowca.

Powrót