Wykonałem kolumny ravena na vifie ne 25 i tang bangu w5. Wszystko fajnie, ładnie grają ale pewnego razu kręciłem balancem i zauważyłem niefajne zjawisko, otóż kolumny nie grają identycznie. Jedna gra trochę głośniej wyższym basem oraz średnicą, druga gra ciszej wyższym basem i średnicą za to niższe częstotliwości są bardziej efektywne, co jest najbardziej słyszalne podczas ich porównywania. Zamieniałem kanały we wzmacniaczu, zamieniałem miejscami głośniki średnio niskotonowe i nic, ciągle to samo. Obudowy identyczne, zwrotnice również po zdjęciach z budowy widzę, że elementy takie same w jednej i drugiej kolumnie, wyciągnąłem jedną ze zwrotnic z kolumny grającej wyższym basem i wszystko zgodnie ze schematem. Myślałem, że to może taki problem http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm , wziąłem kolumne grającą wyższym basem, podpiłowałem, powietrze może swobodnie uciekać ale nic się nie zmieniło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może to że jakiś element w zwrotnicy jest wadliwy ale dziwne że te najniższe rejestry grając inaczej skoro zwrotnice (chyba) za nie nie odpowiada. Pomoże ktoś ?
Ostatnia edycja: