• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozszerzający się bass-reflex

Reakcji
0
Witam. Może pytanie już było, ale szukam i nie mogę znaleźć.
Muszę wymienić BR pod nowy front i nie bardzo mogę znaleźć odpowiadający mi prosty tunel.

W sporej części są rozszerzające się porty w stronę wylotu ( nawet około 8-10mm różnicy na końcach ) i tutaj pojawia się moje pytanie.
Jak w takim przypadku uwzględnić średnicę. Czy brana pod uwagę ma być średnica wylotu, średnica końca wewnątrz obudowy, czy wyliczona średnia wylotu i początku portu.

Wydaje mi się, że średnia. Dlaczego?
Bo ważna jest masa powietrza w tunelu, a przyjmując średnicę najwęższą tunelu to rozminiemy się ze strojeniem.
Chyba, że pytanie dotyczy minimalnej średnicy jaką można zastosować, to w takim razie może i wlot.

Mnie też wydaje się, że średnia, ale wolę zapytać jak nie mam pewności, a w sieci nic nie znalazłem na ten temat.
Z drugiej strony najwęższa część jest jak by hamulcem przepływu powietrza.
Tak więc sam już nie wiem:???:

LuSzTi, czyli jak mam BR o wlocie ( wewnątrz paczki ) 50mm, ale wylot zewnętrzny jest 58mm, to przyjmuję port jako po całości 50mm ?

Ja sprawdzałem symulacje z pomiarami impedancji i siodło pokrywało się z symulacją, gdy symulowałem średnicę wlotu portu.

A teoretycznie powinno brać się pod uwagę średnii przekrój tunelu. Ale koledzy podali już praktyczne wskazówki, które są lepsze :)

Powrót