• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozważania o aktywnym dole do 15W Revelator - SS vs SB Satori

Reakcji
0
Zastanawiam się nad dołożeniem aktywnych dołów do zestawy R3004+15W8531. Troche brakuje mi SPL w dolnym basie, a moj subwoofer z XLS10 niespecjalnie sprawdza się w muzyce. Stąd pomysł na aktywne doły(realizowane przez dsp).
Nalepiej żeby obudowa nie przekraczała 35-40 litrów(closed)
Wstępnie znalazłem 2 głosniki:
-22cm alu Revelator: http://audiotransducers.com/pl/22cm/83-scan-speak-22w-8857t00-revelator.html
-nowy Satori WO24p: http://audiotransducers.com/pl/25-26cm/399-sb-acoustics-wo24p-8-satori.html
Końcówki którymi dysponuję mają około 170W.
Dla obudowy 35 litrów Qtc SS wynosi 0.56, prawie idealnie, dla Satori 0.74, więc sporo słabiej.
Opinii o nowym Satori brak, słyszał go już ktoś? Z parametrów średnio się nadaje do closed, ale dodając biorąc pod uwagę room gain zejście będzie pewnie wystarczające.

Ostatnia edycja:
a moj subwoofer z XLS10
A masz go w BR, czy w zamkniętej? Bo IHMO w zamkniętej, nisko cięty się nadaje całkiem sympatycznie.
Rewelator alu ma IHMO taki trochę subwooferowy charakter. w BR silne wrażenie na mnie robił za każdym razem. Do zamkniętej się nie nadaje, na tym AS były jakieś kolumny na 2x22cm w zamkniętej, ale to jakaś pomyłka, basu zwyczajnie nie było wcale.

Mam go w BR - kontkretnie z MB. Większym problemem jest fakt że nie kupię już drugiego do pary niestety(ten z allegro za 350 to 8 Ohm, ja mam wersję 4 Ohm).

Jeżeli chodzi o obudowę zamkniętą i rozmiar 8" to bym proponował jednak visatona tiw 200 bo ma najlepsze dla OZ parametry. Zapas mocy i wychylenia liniowego powinien być wystarczający. A jak nie to można dać dwa bo głośnik nie jest jakiś szczególnie drogi.

Ale prawdą jest to co pisze Micwoj jakiekolwiek 22cm w OZ będzie miało przeciętne osiągi basowe. f3 będzie na poziomie Twoich revelatorów a nawet pewnie będzie gorsze. Zyskasz na może na f6 i niższych ale to nie będą jakieś ogromne zyski.

Może pomyśl na SB29NRX ? Ten głośnik w OZ 40L będzie mieć f6 na poziomie 30Hz. Jak dla mnie całkiem dobre osiagi.

statnio na off-topach wychwalałeś subwoofery (głośne lub najważniejsze miało być 20 Hz) i śmieszne było dla Ciebie ,że można znaleźć inną drogę .A teraz widzę ,że Twoje suby cieniują :D.
No dobra szkoda czasu na sprzeczki .Tak się składa ,że mam taki głośnik SS: 22W/8857T00 w obudowie powiedzmy zalecanej BR: 36 l , rura o średnicy 70 mm i długości 26 cm ,32/26 Hz (-3dB/-8dB )
czego do szczęścia brakuje ?Moim zdaniem odpowiedniej obudowy ,bo taki revelator ma takie pierdyknięcie ,że trzeba się mocno natrudzić aby uniknąć dudnienia,no chyba ,ze ktoś tylko lubi disco polo ;)

Ostatnia edycja:
dla Satori 0.74, więc sporo słabiej.

można poprosić o wyjaśnienie, bo nie bardzo rozumiem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A może tak to zrobić;

214c0b8005d3f8998fb54b6fdce13fb3_1484595424.jpg
[/url]

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://diyaudio.pl/i/23126/214c0b8005d3f8998fb54b6fdce13fb3_1484595424.jpg

można poprosić o wyjaśnienie, bo nie bardzo rozumiem.
No qts*((Vas/vb+1)^1/2) wychodzi mi dla 35 litrow 0.71, literowka z tym 0.74.
Stanie chyba na na SB34SWNRX w 50l, mam pomysl gdzie to zmieścić ;)

@Czart
Nie bardzo rozumiem, przeciez z podbiciem pokoju i EQ takie SB34 bez problemu bedzie miało slyszalne 20Hz, gdzie tu hipokryzja z mojej strony?

Ostatnia edycja:
Ja mam w Krakowie chrześniaka i żebym nie musiał Ciebie odwiedzać to podziel się z kolegami na forum jak wyszło.

Powrót