• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB Acoustic Ara czyli zrób to sam. Modyfikacja oryginalnej zwrotnicy.

Reakcji
0
Kupiłem jakoś rok temu te kolumny, oddzielnie obudowy, oddzielnie głośniki, wytłumienie i zwrotnice. Wszystko oryginalne. Głośniki to MW16P4 i TW29R. Po złożeniu tego ustrojstwa, byłem w totalnym szoku jak to kiepsko gra. Myślałem, że trzeba to wygrzać, ale nic z tego. Nic nie ulegało poprawie. Myślałem, że może ma za słaby wzmacniacz, ale to nie o to chodziło. Mam Harman Kardon PM 665Vxi i Yaqin MS30L i inne. Na żadnym wzmacniaczu nie grało to dobrze. Kable jakich używam, to Chord Odyssey, a interkonenty to KCSa moim zdaniem super kable. Zmieniłem okablowanie w tych Arach na Jantzen Audio linka posrebrzana i to wstępnie lekko pomogło, ale dalej było zamulone i w ogóle nie było sopranów, czyli góry. Dopiero jak poznałem człowieka, który bardzo dobrze zna się na Audio, wszystko się zmieniło. Przesłałem mu zdjęcia zwrotnic i polecił mi pozmieniać co nie co. Polecił mi zmianę kondensatorów z Jantzen Audio na Mundorf M-Cap i wywalenie jednego rezystora. A i oczywiście wymiana rezystorów na dobre. Jednak po jakimś czasie spróbowałem jeszcze jednej kombinacji i wymieniłem Mundorfy na Chinkie kondensatory Nevenbi. Zmiana brzmienia jest taka, jaką chciałem uzyskać.Na Mundorfach było za dużo basu i za mało przestrzeni na wysokich. Teraz jest bardzo dobrze. Wręcz genialnie. Polecam te kondensatory bez dwóch zdań. I nie jestem żadnym przedstawicielem tej firmy, tylko trafiłem przez przypadek na ich produkty. Mam drugą parę kolum podstawkowych Warfendale Evo 2.1 i tam są kondensatory Bevenbi. To mnie zaciekawiło, że taka Angielska firma wsadza w swoje kolumny chińskie kondensatory. Ale to nie są byle jakie kondensatory. Ludzie co nie słyszłą różnicy pomiędzy kondensatorami, kablami głośnikowymi nie mam zamiaru przekonywać, niech słuchają na najtańszych miedziakach. POzdrawiam i dziękuję za przyjęcie do Grupy.

Załączniki

• PICT0041.JPG
    PICT0041.JPG
    242.9 KB · Wyświetleń: 33
  • IMG_20250826_120213.jpg
    IMG_20250826_120213.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 29
  • IMG_20250917_133932.jpg
    IMG_20250917_133932.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 30
  • IMG_20251007_180551.jpg
    IMG_20251007_180551.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 29
Wymiana marki kondensorów (zakładając, że są dokładnie o tej samej pojemności) nie jest w stanie zrobić tak dużych zmian jakie opisujesz. Albo autosugestia albo nędzna reklama. Wydaje się, że na tej grupie ludzie są zbyt świadomi, by w takie bajki wierzyć.

Wymiana marki kondensorów (zakładając, że są dokładnie o tej samej pojemności) nie jest w stanie zrobić tak dużych zmian jakie opisujesz. Albo autosugestia albo nędzna reklama. Wydaje się, że na tej grupie ludzie są zbyt świadomi, by w takie bajki wierzyć.
Nie wolno zmieniać wartości poszczególnych elementów zwrotnicy, gdyż psuje się całkowicie projekt już pomierzonej kolumny zrobionej przez mądrych projektantów. A co do zmiany brzmienia, to chciałbym, żebyś usłyszał te kolumny w podstawowej wersji zdjęcie numer 2, a po wymianie na inne. Pozdrawiam

Temat był wałkowany tysiące razy - nie ma żadnej różnicy między kablami za dziesiątki tysięcy, a zwykłym "miedziakiem" ani w ślepych testach, ani faktycznych pomiarach. Przy kondensatorach tego samego typu o tej samej deklarowanej pojemności, różnica wynika jedynie z rozbieżności tolerancji.

Prawdopodobnie zmiana którą słyszysz spowodowana jest usunięciem jednego rezystora ze zwrotnicy. Konkluzja jest prosta - ktoś Cię naciągnął na zbędne wydatki :)

Powrót