• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB Acoustics SB34NRX75-16 12" open baffle + Hypex?

Reakcji
4
Witajcie.

Co myślicie o takim zestawie do budowy open baffle?

2 szt. 12" SB

1szt. Tangbandzika

Przeważnie ludzie wybierają ekonomiczną wersję Eminence Alpha 15A ale zaciekawiły mnie SB.
Oczywiście SB umywa się pod względem efektywności, ale nie trzeba by tłumić tych wooferów SB34NRX75-16 prosty filtr, wyszły by 8-ohmowe zestawy z dwoma wooferami, nieco węższa deska - korzystna wizualnie - w końcu do salonu. Może by jakimś Hypexem to napędzić wtedy??
Taki napęd z DSP można by spróbować do tego: Hypex słabeusz

Ostatnia edycja:
Jesli bedzisz to napedzal aktywnym wzmacniaczem, z korekcja DSP, to nie widze zadnego problemu. Gorzej jak to ma byc w pelni pasywna zwrotnica, to wtedy efektywnosc wyjdzie bardzo niska.

W kwestii sterowania głośnością tych Hypexów wstępnie mogę to robić "maliną" ale cyfrowo spora degradacja. Szukam jakie rozwiązania proponuje Hypex.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Natomiast jak to w ogóle zagra :) nie mam pojęcia. W życiu nie słyszałem ani tych głośników, ani nic z Hypexami. Dlatego coś moglibyście podpowiedzieć więcej , zanim pomysł upadnie ze strachu przed "wtopą".

Ostatnia edycja:
Raczej nikt Ci nie napisze jak zagra, bo nikt tych głośników nie testował w odgrodach. Dość niszowy temat, który nie ma zbyt wielu miłośników.

W kwestii sterowania głośnością tych Hypexów wstępnie mogę to robić "maliną".

Ale jaka degradacja? Wszystko zależy, jakiej długości słowa bitowe będą przetwarzane i przez jaki przetwornik? Jeżeli będzie odpowiedni nadmiar bitowy, to nie ma żadnej degradacji sygnału wyjściowego.

Ostatnia edycja:
Muszę zatem to lepiej przeanalizować, przynajmniej dobór przetworników. Jeszcze przeczeszę googla. Dzięki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Faktycznie, ilość danych będzie wystarczająca , mówiąc o degradacji.
Chyba wypróbuję na razie same Hypexy na obecnych kolumnach, jestem ciekaw działania.

SB Acoustics SB34NRX75-16 12" - 16ohm , tak, właśnie dlatego mnie zainteresował temat.

Powrót