• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SBA 861-PFCR Projekt Troelsa Gravesena

Reakcji
3
Cześć,

Chciałem się podzielić wrażeniami z budowy pierwszych kolumn, co prawda z projektu Troelsa ale zawsze to było sporo pracy żeby dokończyć temat.
Kolumny wykonane z MDF 18mm, tylko górę pokryłem dodatkową warstwą 3mm MDF żeby uniknąć tam klawiszowania. Boki i góra fornir modyfikowany orzech oraz pokryte olejowoskiem Osmo. Fronty, tył oraz spód potraktowany kaponem a następnie wodną farbą akrylową, malowane wałkiem.
Wykonanie było trudniejsze niż myślałem, okazuje się że płyty nie były idealnie docięte, diabeł jednak tkwi w szczegółach. Zajęło mi to zdecydowanie więcej czasu niż bym przypuszczał, ale co się nauczyłem to moje.
Mam nadzieję że kolejny albo jeszcze następny projekt już będzie 'autorski' z pomiarami - ale póki co chciałem mieć jakiś punkt odniesienia do w miarę sprawdzonego projektu. Póki co przećwiczyłem stolarkę.
Dziękuję całej społeczności tego forum za niezliczoną ilość informacji które wykorzystałem przy tej pracy.

Pozdrawiam!

Jak na pierwszy raz wyszło bardzo dobrze.

Kupiłeś od niego projekt ?

Koniecznie daj znać jak wrażenia odsłuchowe, jego projekty są czasami kontrowersyjne,

Tak, kupiłem projekt. Zestaw z przetwornikami, komponentami na zwrotnicę i wytłumieniem.
Kolumn słucham w pomieszczeniu 50m2 i z wzmacniaczem lampowym DIY PSE EL84 2x8W mocy. Wcześniej słuchałem Kef Concerto SP1004 i to może być jakiś punkt odniesienia.
Kolumny mają mniej wysokich tonów niż bym się spodziewał, ale w sumie zaczęło mi to odpowiadać. W kwestii średnicy to odnoszę wrażenie że ciężko zastąpić konstrukcje trójdrożne z dedykowanym średniotonowym przetwornikiem 4 czy 5 cali. Jeśli chodzi o niskie tony to jest niewiele mniej lub porównywalnie do Kefów.
Przetworniki 6 i 8 cali w tym projekcie są dość budżetowe i zastanawiam się jak brzmią Scan-Speaki bądź wyższe serie SBA.
Póki co jestem zadowolony.

Powrót