• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Scan Speak 26W-0-00-00 wykrzywiła się membrana

Reakcji
1
witam, po około tygodniu grania membrany z xlsem, na górze zrobiła się wklęsła o około 1cm a na dole o 1cm wypukła. Przekosiło ją. Reklamować, nie przejmować się, coś z tym robić? Głośnik z przodu, membrana umieszczona na bocznej ściance. Sprzęt gra poprawnie.

Nie wiem czy powinienes, to zalezy od strojenia ukladu. Zapytalem tylko czy dodawales mase, aby uzyskac nizsze strojenie. Czasami gdy tej masy jest sporo, to moze to skutkowac odksztalceniem, ale w tak krotkim czasie i bez dodatkowej masy...

po odkręceniu membrana wróciła do normy i została obrócona o 180 stopni. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Jakie strojenie XLSa masz z tą membrana ? Podziel się opinia na temat tego zestawu bo w teorii gra schodzi on bardzo ładnie i potrafi osiągać potężny SPL poniżej 30Hz.

Objętość około 30 litrów, membrana 400g. Gra pięknie, schodzi do samego dołu subiektywnie pisząc. Nie posiadam sprzętu pomiarowego.. więc bardziej mogę się wypowiadać o walorach brzmieniowych. W filmach miazga, w muzyce też ok, ale muszę dać mocniejszy wzmak bo aktualny wymięka. Około 240watt rms, zasilacz 300watt 2x10tys uF. W planie trafo 500watt 4x10tys uF 300watt.

robię dokałdnie taki sam zestaw ale w 20 litrach tak jak VESA

chce obciążyć śrubę w scan speaku od środka ale możecie mi podpowiedzieć o ile można fabryczne 400 g obciążyć?

i jakie ma scan speak maxymalne wychylenie?

Powrót