• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Schamat do mission + głośnik średnio- niskotonowy.

Reakcji
0
Panowie, szukałem wiele, ale nigdzie nie znalazłem projektu zwrotnicy do monitorków (do laptopa) na:

Głośnik wysokotonowy tweeter 1" - 2,5 cm Mission

http://allegro.pl/glosnik-wysokotonowy-tweeter-1-2-5-cm-i1371458440.html

plus jakiś mały niskotonowy 10-13cm, (koniecznie montowany na front) może coś takiego:

http://allegro.pl/glosnik-gdn-11-30-8-ohm-prosto-od-tonsil-i1359986678.html

Może ktoś robił już coś podobnego, chociaż nie znalazłem gotowego projektu.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Nie znalazłeś, bo dopiero zaczną się na missionie projekty. Pytanie czy będą to pomierzone zestawy z pełną zwrotnicą czy tylko z kondensatorem odgrywającym rolę zwrotnicy ;) Proponuję pobawić się na razie z kondensatorem i tłumikiem jeśli nie masz zestawu pomiarowego..

Do tego czasu może odechcieć Ci się robić na tym konstrukcje:) Póki co możesz to śmiało na prowizorycznej zwrotnicy wygrzewać.

na poczatek cewka 1,5mmH i kondensator 4,7 i rezystor cos miedzy 5-10r dobrany na sluch i powinno byc ok
sprobowac jeszcze odwrocic polaryzacje wysokiego i posluchac
oczywiscie to amatorka ale na poczytek moze byc
na czyms trzeba sie uczyc :)

zrobilem pomiary tego missiona + 10cm alphard oraz druga wersja z ARN 116
niestety z braku czasu prace nad zwrotnicami odlozone w czasie

na poczatek cewka 1,5mmH i kondensator 4,7 i rezystor cos miedzy 5-10r dobrany na sluch i powinno byc ok

dzięki za sugestie, sprzętu pomiarowego nie mam więc raczej na słuch dopasuje

pomiary moge udostepnic bo narazie nic nie bede robil - mam malo czasu na napisanie inzynierki :/

Powrót