• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SD czy MMC ?

SD czy MMC ?

• SD

Głosów: 0 0.0%
  • MMC

• obojętnie...

• Łącznie głosujących
    0
Reakcji
0
Chce sobie kupić karte pamięci do aparatu (Panasonic DMC-LS 1) i waham się pomiędzy MMC (np http://www.allegro.pl/item106614028_1_gb_mmc_kingston_tanio_gw_fv_warszawa_salon.html )
i SD (np http://www.allegro.pl/item105174930_kingston_oryginal_sd_1gb_gw_lifetime_w_wa_sklep.html )
czy jest między nimi jakakolwiek różnica w funkcjonalności ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

[ Dodano: 2006-06-01, 23:16 ]
dodam że interesują mnie karty 1gb (ew 512 mb) w cenie tak jak te wyżej wymienione przykłady - czyli ok 90zł i najlepiej z wawy :)

obojetnie czy wezmiesz jedna czy druga a co do SD to ma system ochrony ale to jest wiekszy problem niz zaleta jak ci padnie to nie odzywskasz danych z niej :))))

Ja tez mialem ten problem ostatnio jaka wybrac:) Koloś w sklepie mowil ze Karty SD sa szybsze jesli chodzi o przesylanie klamotow z niej na kompa i odwrotnie :]
Ja wzialem se SD i nie narzekam :]

jak ci padnie mmc to tez nic z niej nie odzyskasz wiec?? sd jest lepsza, wystarczy na google wpisac roznice miedzy mmc a sd i od podstaw technicznych jest to opisane

Ludzie zanim cokolwiek napiszecie to kliknijcie chociaz w link ktory podal takero... ...zgadza sie SD jest na ogol szybsza ale ta z linku ma zapis 1,5MB/s !!!!

a MMC w tej samej cenie:
odczyt do 11 MB/sek
zapis do 7 MB/sek

choć tak naprawde to dla mnie bez większego znaczenia gdyż aktualnie używam karty 32mb z sl45i która nie sądze aby miała lepsze parametry zapisu/odczytu ;]

btw może i sd o tej samej pojemności bywają szybsze, ale to już wyższe = sporo droższe serie...
zobacze jutro po ile co stoi na giełdzie komputerowej na batorego...

co ciekawe wszyscy chwalą SD, cena itd, a jak się okazuje oferują to samo co MMC, tyle że za 25% wyższą cene...
przynajmniej z tego co zdążyłem zauważyć.

mi osoiscie bardziej mmc.. bop do telefonu pasuje i do aparatu... jest bardziej uniwersalna mimo ze wolniejsza ale mi sie w sumie nie spieszy...

tak sobie mysle ze do domowego uzytku nie bedzie wielkiej roznicy i w obu przypadkach efekt bedzie podobny... wez ta tansza... jedyne co przemawia za carta sd to blokowanie utraty danych... ale powiem tak ja mam memory stick sonki ma blokowanie danych i od 1,5 roku nigdy tego nie uzywalem :P

najwazniejsze kryterium to szybkowsc zapisu danych; nawet w domowych (quasi-profesjonalnych i nieprofesjonalnych) warunkach ta cecha jest wazna

czy uwazasz ze bedzie straszna roznica jesli zdjecie bedzie zapisane w 0,5s czy w 1s ?? mysle ze jest to raczej nie do wychwycenia, tymbardziej ze karta bedzie tylko do aparatu a nie do palmtopa gdzie predkosc zapisu jest juz dosc wazna

michone, wystarczy zapisac zdjecia jako raw albo tiff a szybkosc zapisu odczujesz... i to bardzo. Roznica nie bedzie wtedy rowna 0,5 sekundy tylo kilka, kilkanascie sekund.

ok ja sie nie bede klocil :D tylko kto z nas uzywa rawow jako format zdjec?? zazwyczaj wszyscy jada na jpeg najprosciej naszybciej uniwersalnie :) pozdro

Wystarczy wieksza rozdzialka, mniejsza kompresja i z malego jpega robi sie ladna kobyla. Do tego dochodza zdjecia strzelane serja, nagrywanie filmikow, itd. Wiele ujec jest traconych wlasnie przez niski transfer aparat->karta.

Powrót