• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seas CA21RE do 2 way?

Reakcji
0
Otóż mam prawie za darmo parę głośników 8 calowych seasów CA21RE (membrana papierowa, lakierowana na gumie, wymaga obudowy zamkniętej). Zastanawiam się czy nadawałby się do dużych monitorów lub kolumn podłogowych 2 drożnych (8+1 cala)? Oczywiście jestem świadomy że trzeba by łączyć je z dobrą kopułką znoszącą niski podział (planowałem z seasem 27TBFC/G). Warto bawić się tymi głośnikami czy dać sobie spokój i kupić coś współczesnego np 22 cm papierowego seasa ?
Parametry głośnika:
http://www.seas.no/images/stories/vintage/pdfdataheet/h0397_ca21re.pdf

3 kHz to niski podział?

Myślałem raczej nad 1.5-1.7kHz skoro tweeter na to pozwala

---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post o 19:36 ----------

Tylko moje pytanie właśnie jest takie czy warto zawracać sobie tym głośnikiem d..pe czy kupić coś współczesnego

Tylko moje pytanie właśnie jest takie czy warto zawracać sobie tym głośnikiem d..pe czy kupić coś współczesnego

Moim zdaniem jeżeli masz parę za grosze to warto się pobawić:)
dać sobie spokój i kupić coś współczesnego np 22 cm papierowego seasa ?

Z czego dobrze kojarzę to CA21RE nie jest taki stary, jeżeli się nie mylę to jego następcą jest współczesny CA22

Moim zdaniem jeżeli masz parę za grosze to warto się pobawić

Bawić się już tym bawiłem, gra to nawet bardzo ciekawie ale zastanawiam się czy warto robić obudowę z prawdziwego zdarzenia, zostawić je sobie czy kupić współczesnego 8 calowca (pieniądze sie znajdą) i bedzie to duży skok jakościowy
Z czego dobrze kojarzę to CA21RE nie jest taki stary, jeżeli się nie mylę to jego następcą jest współczesny CA22

Początek lat 80 więc ok 30 ma już :P

Początek lat 80 więc ok 30 ma już :P

A nie początek lat 90 do 2000?
Moje domniemania są takie dlatego że:
- w pdf-ie który załączyłeś masz na wykresie datę pomiaru 92
- Tu masz czeskie forum z wpisami z 2007 gdzie jest podana jego cena: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=2439
- Tu masz ceny archiwalne ze sklepu z USA: http://zalytron.com/Schematics/seas.html
- kształt kosza nie pasuje mi do głośników z lat 80
A ten głośnik ( w wersji ekranowanej) ktoś połączył z BG Neo 3 - tu masz ogłoszenie: http://www.caraudio.com/forums/car-...ds-tweeters-image-dynamics-seas-bg-neo3s.html Także chyba taki zły nie jest :)

Ostatnia edycja:
A nie początek lat 90 do 2000?
Moje domniemania są takie dlatego że:
- w pdf-ie który załączyłeś masz na wykresie datę pomiaru 92
- Tu masz czeskie forum z wpisami z 2007 gdzie jest podana jego cena: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=2439
- Tu masz ceny archiwalne ze sklepu z USA: http://zalytron.com/Schematics/seas.html
- kształt kosza nie pasuje mi do głośników z lat 80
Hmm, może produkowali go przez dłuższy czas? Głośnik siedział w kolumnach z początku lat 80 więc taki mój wniosek. Tak w ogóle są w bardzo dobrym stanie.
Chciałem ogólnie teraz pójść w papierzaki i zastanawiam sie czy usłyszę dużą różnice kupując głośniki za 700zł (CA22) w stosunku do tych CA21?

A ten głośnik ( w wersji ekranowanej) ktoś połączył z BG Neo 3 - tu masz ogłoszenie: http://www.caraudio.com/forums/car-a...-bg-neo3s.html Także chyba taki zły nie jest

Widziałem już to, trochę neta przekopałem ale brak większych konkretów :/

Hmm, może produkowali go przez dłuższy czas? Głośnik siedział w kolumnach z początku lat 80 więc taki mój wniosek.

Możliwe (ale patrząc po mocy i budowie kosza to faktycznie bliżej mu do głośników z lat 90') , albo ktoś wymienił głośniki w kolumnach na nowe:).
Chciałem ogólnie teraz pójść w papierzaki i zastanawiam sie czy usłyszę dużą różnice kupując głośniki za 700zł (CA22)

Patrząc po parametrach to głośniki zbliżone ale parametry nie grają więc trudno powiedzieć;)
A nie myślałeś żeby wykorzystać go w 3 way i zrobić coś w stylu 3 way Classic Troelsa Gravesena. Jeżeli odpowiada Ci bas z CA 21 to można było by spróbować bo jakoś tak nigdy nie byłem zwolennikiem układu 8+1 :)

A nie myślałeś żeby wykorzystać go w 3 way i zrobić coś w stylu 3 way Classic Troelsa Gravesena. Jeżeli odpowiada Ci bas z CA 21 to można było by spróbować bo jakoś tak nigdy nie byłem zwolennikiem układu 8+1

No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą. 2 way już prędzej bo mam 27TBFC/G więc tylko pozostaje kwestia midbasa (najbardziej pasuje mi 8 cali)

No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą. 2 way już prędzej bo mam 27TBFC/G więc tylko pozostaje kwestia midbasa (najbardziej pasuje mi 8 cali)

Chłopak...nad czym jeszcze myślisz? Masz kopułkę, masz 8 cali. Klepiesz skrzynkę za jakieś 20-30zł z białych płyt z Castoramy (21zł/m^2 gotowych formatek) i działasz. Nie ma nad czym się zastanawiać. To 8 cali można ciąć dość wysoko a mi zawsze podobała się średnica z większych głośników.

Chłopak...nad czym jeszcze myślisz?

Czy opłaca ładować się w te stare głośniki (chciałbym jakieś lepsze budy skleić niż pocięte meble :P) czy może lepiej kupić nowsze głośniki które bedą trwalsze oraz o wiele lepsze jakościowo i opłacało by sie do nich coś zrobić porządnego na pare lat?

mi zawsze podobała się średnica z większych głośników.

Musiąłbys usłyszeć średnice z 10" w moich kolumnach:)

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Czy opłaca ładować się w te stare głośniki (chciałbym jakieś lepsze budy skleić niż pocięte meble :P) czy może lepiej kupić nowsze głośniki które bedą trwalsze oraz o wiele lepsze jakościowo i opłacało by sie do nich coś zrobić porządnego na pare lat?

Czy opłaca się to sprawdzisz... koszt paczek bedzie 20-40zł i bedziesz wiedział. Jak zagra źle to na smietnik a jak dobrze zrobisz nowe ładne;)

Czy opłaca się to sprawdzisz... koszt paczek bedzie 20-40zł i bedziesz wiedział. Jak zagra źle to na smietnik a jak dobrze zrobisz nowe ładne

Bawić się już tym bawiłem, gra to nawet bardzo ciekawie ale zastanawiam się czy warto robić obudowę z prawdziwego zdarzenia, zostawić je sobie czy kupić współczesnego 8 calowca (pieniądze sie znajdą) i bedzie to duży skok jakościowy

Najbardziej ciekawi mnie porównanie tego CA21 z CA22RNY, czy będzie to duży skok jakościowy

Ale zrozum w koncu ze nikt ci tego nie powie!
Każdemu podoba sie co innego stare głosniki z lat 80-90 były robione naprawde bezkompromisowo.
Możliwe ze nowsze odpowiedniki tych seasów beda miały wieksze zniekrztałcenia w niskim pasmie i bedzie to brzmiało bardzo efekciarsko.
Musisz najprosciej zrobić paczki i ich posłuchac spodoba ci sie,zrobisz kolumny.
Nie spodoba sie....Bedziesz dalej słuchac tonsilów.
Proste:)

Ale zrozum w koncu ze nikt ci tego nie powie!

benek161 mógłbyś napisać maila do Troelsa Gravesena - może on go słyszał;) - na pewno się ucieszy z takiego pytania:D
EBP= 64,6 czyli w bass-reflexsie też można by spróbować;)

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:16 ----------

No niestety ale za 3 way się nie łapę gdyż nie poradzę sobie ze zwrotnicą.
Bardziej miałem na myśli skopiowanie zwrotki z 3-way Classic i dopasowanie tylko filtra dla CA21 zamiast CA22 - głośniki podobne więc mogłoby się udać może nawet bez modyfikacji:)Oczywiście reszta taka sama jak w oryginale: MCA12RC + 27TFFC

Benek masz oba glosniki to nie zastanawiaj sie tylko buduj
zamiast zakladac temasz "czy..?" zalozyl bys temat w "budowanie na ekranie.." ;)

---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------

zawsze mozesz poczekac na awx'a 8" do oversized
zapowiadali cos takiego w zeszlym roku :)

Bardziej miałem na myśli skopiowanie zwrotki z 3-way Classic i dopasowanie tylko filtra dla CA21 zamiast CA22 - głośniki podobne więc mogłoby się udać może nawet bez modyfikacji

Raczej chciałem wykorzystać tego tweetera którego mam
zawsze mozesz poczekac na awx'a 8" do oversized
zapowiadali cos takiego w zeszlym roku

Poważnie zastanawiałem się nad budową 3 dróg na 20AWX, 15AWX i 27TBFC/G które Paweł buduje. O ile seas i 15AWX to świetne głośniki to 20AWX jest dla mnie wielką niewiadomą (nie miałem okazji słuchać). W międzyczasie wpadły te 8 calowe seasy które bardzo mi sie spodobały.
zamiast zakladac temasz "czy..?" zalozyl bys temat w "budowanie na ekranie.."

I najprawdopodobniej tak zrobię :) Po konsultacji z innym właścicielem takich głośników nabrałem ochoty na zrobienie na nich monitorów OZ ok 25l

W skrzynkach już były (ok 25l obudowa zamknięta)
Kiedyś producenci wypuszczali 5 modeli kolumn w których siedziały te same przetworniki.
Zmiany były widoczne w typach i litrażach obudów i zwrotnicach.
Jedne były strojone typowo pod rocka/metal inne pod pop/elektro.
Teraz wszystkie kolumny sa "uniwersalne" Ja uważam ze z pewnoscia warto im zaaplikować odpowiednie obudowy i sa warte zachodu w koncu nikt nie projektował ich na kolanie w czasie przerwy obiadowej:)

Mam jeszcze dwa pomysły co można by było z tych 2 Ca21, trochę bezsensu ale na piszę: zawsze można zrobić 2 subwofery z wzmacniaczami na mostkach TDA albo zrobić kolumienki na papierowej 15 lub 18 i 27TBFC/G i do tego dorzucić CA21 jako 0,75 way - takie ponad normatywne 2,5 way ( w zasadzie 2,75 way)

Powrót