• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SEAS H1208-08 L22RN4X/P do TL

• Autor wątku Autor wątku AGD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gdzie mógłbym znaleźć jakąś lekturę (podstawy) na temat konstruowania TL (temat na forum jest nieźle dlugi a tutoriala nigdzie nie znalazłem)?

Gdzies byl link do paczki z artami na temat TL, ale pewnie trudno bedzie odszukac. Mozesz zerknac tutaj na poczatek http://ep.com.pl/szukaj.html?szukaj=linia+transmisyjna&x=0&y=0 ale przy uzyciu gabek troche inaczej sie tu postepuje.

Jakim programem/ sprzętem musialbym się zaopatrzyć do pomiarów (potrzebne jest budowanie jiga itp, czy wystarczy karta, wkladka mikrofonowa i jakiś soft)?

Wystarczy pakiet Arta, rezystor pomiarowy i mikrofon bez jiga. To taka opcja minimum. Do symulacji TL polecam Leonard Audio TL ( ten soft jest stale poprawiany i rozbudowywany )

A co by było gdyby dwa te seasy pracowały w jednym tunelu TL . Na samą myśl robi mi się ciepło.. Co ty na to Pogromca mitów? Na pewno dwa razy dłuższy tunel, tak?

Dwa glosniki w jednym tunelu to stara i wlasciwe sprawdzona metoda :) dlugosc tunelu oczywiscie sie nie zmienia. Teoretycznie powinno sie zwiekszyc objetosc o 100% ale to tylko teoria. W rzeczywistosci mozna smialo isc na pewne kompromisy.

Musze tutaj zaznaczyc, ze wszelkie artykuly jakie znam na temat TL, dotycza jej klasycznej wersji, czyli niemal pelnego wytlumienia welna. Taka wersja jest dzis dosc rzadko uzywana, ale ma swoje niewatpliwe zalety ( doskonala odpowiedz impulsowa ).

Witam. Czy głosnik SEAS H1208-08 L22RN4X/P do TL'ki nada się? czy ktoś może robił już taki projekt?
NA innym forum znalazłem projekt 3 drożnych kolumn składający się z następujących głośników

Seas 27TBFC/G

FONUTEK FW146

SEAS H1208-08 L22RN4X/P

lecz były w B-R , a ciekaw jestem jak wypadły by w kombinacji TL.

AGD - pamiętasz, gdzie to było?

Przeszukiwałem różne fora, ale niestety nic takiego nie znalazłem...

Powrót