Płaska wystarczy, czy piramidka?
Obie sie nadaja.
Mam materace takie jak te
http://img13.tablica.pl/images_tabli...rdy-krakow.jpg
ktore zajmują mi miejsce w piwnicy więc mogłbym je wykorzystać do tunelu/ dół by się zcięło aby nie była za gruba.
Mozna sprobowac, ale te gabki z materacy maja zazwyczaj gesta strukture. Pianki sa bardzo rozne i beda sie przez to roznie zachowywac. Trzeba po prostu to samemu sprawdzic.
Co do samej obudowy, to ja od pewnego czasu stosuje pewny schemat przy projektowaniu obudowy. Najpierw oceniam wizualnie na jak duze obudowy moge sobie pozwolic. Jesli sa to monitory, to wiadomo ze po przekroczeniu pewnych proporcji wygladaja dziwnie i nieatrakcyjnie wizualnie. Jak sie robi dla siebie do domu, to mozna zrobic co dusza pragnie, ale jesli cos ma byc dla ludzi, czy to do sprzedania czy skopiowania, to warto pomyslec wczesniej nad proporcjami, wymiarami jakich sie trzymac.
Nastepnie oceniam w jakich warunkach kolumna mialaby grac i na jakich glosnikach. Od tego zalezy czy tunel znajdzie sie z tylu, z przodu, czy na gornej sciance. Dopiero pozniej probuje zaprojektowac taki tunel, ktory sie tam zmiesci. Dalej wstepne tlumienie gabka i pomiary efektow.
Wczesniej najlepiej zwizualizowac sobie w programie 3d jak to ma wygladac.
Czyli tak naprawde jest tu wiele kompromisow, na ktore trzeba isc, poniewaz aspekt wizualny tez ma duze znaczenie. Doskonale kolumny to takie, ktore dobrze wypadaja w pomiarach, dobrze graja i ladnie wygladaja. W przypadku diy bywa z tym roznie