• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seas W26FX001

Reakcji
8
Na wstępie rzucam luźną propozycję by stworzyć dział np. baza głośników, gdzie można by dyskutować na temat każdego z przetworników. Co Wy na to? :)

Seas W26FX001
e_seas_Excel_loudspeaker_woofer_10%20inch_26cm_E0026_W26FX001b.jpg

Dane: http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=362:e0026-08s-w26fx001&catid=49&Itemid=359

A teraz do sedna, chodzi mi po głowie "uzupełnienie" moich 2W o sekcję niskotonową. Bardzo podoba mi sie granie ST728 i W18E001 i zastanawiam się nad dodaniem Seas W26FX001.
Co sądzicie o nim - miał ktoś z tym excelem do czynienia i może się wypowiedzieć?
Docelowa aplikacja "oczywiście" w TL ;)

Warto poszukać przetwornika o wysokim Qms oraz i względnie małym Qes. Małe straty mechaniczne i przetwornik dobrze kontrolowany przez wyjscie wzmacniacza, o ile wzmacniacz "dobry".
Teraz rozmawiamy tylko o liniowych parametrach. Zostały jeszcze ze 3 rzeczy do ustalenia jak odpowiedź częstotliwościowa, parametry nieliniowe i zastosowanie przetwornika, tutaj widzę TL. Gdzieś czytałem o preferowanych parametrach przetworników pod te obudowy, nie pamiętam...

Dzięki za odpowiedźi.
raven1985, czy taka wartość rms już na starcie dyskryminuje ten przetwornik?
El_liero, to o czym piszesz jest dobrą "wskazówką" na znalezienie odpowiedniego woofera.
Niemniej czekam na opinie osób które miały z tym konkretnym głośnikiem, empirycznie do czynienia.

raven1985, czy taka wartość rms już na starcie dyskryminuje ten przetwornik?
Nic nie dyskryminuje ;)
Jak Ci pasuje charakter basu tego seasa (masz 18cm ) to bierz bo to na pewno bardo dobry głośnik :)
No i będzie wizualnie pasował.
Mi jednak charakter basu z tych seas-ów nie psuje (słuchałem l22 i l26 mają podobne TS-y i rms , qms więc charakter basu będzie taki sam zresztą pisał to gdzieś Yoshi bo miał porównanie l22 vs w22 )

Ja tradycyjnie polecę ... TIW200 *2 (wiem wiem nudny jestem ;)

A swoją drogą jak opiszesz raven charakter dolnych rejestrów seasa i visatona?
seas taki "pusty bas" , wszystko brzmi tak samo na jedno kopyto bez zróżnicowania , nudny , brak "dynamiki ", "uderzenia"
a tiw to przeciwieństwo tego seasa :)
Podobnie jak ten seas gra aluminiowy dayton .
Tak samo wysoki rms (alu karkas ) niski qms .

Mam teraz małego subika na alu wavecor-ze ten jest bardzo miękko zawieszony (qms 19 )
i bas bardzo fajny :)

Nie na temat...
to bardzo prawdopodobne, że woofer, nad którym pracuje spodobałby ci się dla dolnych rejestrów
Jak zagra lepiej to będę pierwszym klientem :)

Mi jednak charakter basu z tych seas-ów nie psuje (słuchałem l22 i l26 mają podobne TS-y i rms , qms więc charakter basu będzie taki sam zresztą pisał to gdzieś Yoshi bo miał porównanie l22 vs w22 )

Ja tradycyjnie polecę ... TIW200 *2 (wiem wiem nudny jestem

Charakter jest ogólnie podobny jednak oba głośniki stroi sie nieco inaczej co daje finalnie inny rezultat. L22 grać będzie w nieco za dużej obudowie ok 35L dla wersji 4xp, bo przecież 35L to i tak mało, przez co bas będzie miał bardziej ospały i mięsisty charakter ale sprawi wrażenie większego niż jest w rzeczywistości. "Impuls" mimo pogorszenia będzie do zaakceptowania bo ogólny charakter brzmienia będzie fajny.

Natomiast przy L26 mało kto zdecyduje się dać w dużą obudowę i poprzestanie na ok 75L przez co głośnik zagra lżejszym, mniej mięsistym basem a wrażenie będzie takie, że jest tego basu mniej niż w rzeczywistości.
Niestety ta zależność tyczy się tez innych głośników np to samo było przy revelatorze 22 vs 26. Tak subiektywnie wydaje sie ze 22 mocniej basuje niż 26 ;)

TIW 200 jest dobrym głośnikiem ale po kilkukrotnym kontakcie z nim, szczególnie poprzedzonym kontaktem z innymi 22jkami, stwierdzam że ten głośnik nie jest aż taki super.
Jego mankamentem są parametry TS. W OZ nie oszukujmy się, nie oferuje zejścia jak konkurencja. Byle seas L22 w BR daje lepsze wrażenia. Natomiast dając TIWa w BR, bas zaczyna się ciągnąć. Jest go za dużo i nie tego co trzeba, nadal nie ma dobrego dołu a jest dużo wyższego basu. Ten głośnik ma sens w zasadzie tylko w OZ gdy a) godzimy się na gorsze zejście ale mamy super dynamikę i najlepsze zejście jak na 22jke w OZ , b) dajemy aktywną korekcje i 2 głośniki na stronę bo jeden to jest za mało efektywny na takie zabawy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

update: btw OZ to chyba TIWa przebije wavecore 22 . Co prawda ma 4 ohm ale przy 1 sztuce na kolumnę to nie problem ;).

że ten głośnik nie jest aż taki super.
Żaden nie jest super ;)
Pewnie, że ma wady o których piszesz .
Ale mi się podoba jego charakter grania , nie samym zejściem człowiek żyje ;)
Kolejną jest, że musi być cięty dość nisko bo średnicy to on nie gra więc silny średnio tonowy się przydaje .

Jest go za dużo i nie tego co trzeba, nadal nie ma dobrego dołu a jest dużo wyższego basu.
Tak na początku się zaraziłem z nim do BR-u .
Ale po wycięciu piku impedancji który podbija w zwrotnicy cały wyższy bas o 2dB ( zależy od rezystancji szeregowej cewki )
jest znośny i w BR :)
To może być ciekawy zawodnik ale SPL jest żenujące i chyba bije nawet TIW-a pod tym względem ;)
dwa to za jego cenę mam prawie 2 tiwy ;)

Ciekawy jeszcze może być :
http://www.seas.no/index.php?option...4y&catid=94:design-by-seas-woofers&Itemid=506
Nie ma alu karkasu (niskie rms, qms 5 ) jako chyba jedyny z oferty seasa :)
Ale on chyba tylko do aktywnej korekcji albo MB.

Wavecore http://www.wavecor.com/html/sw215wa01.html
imponujący Qms, jego zawieszenie musibyć podatne jak mało które. Ogółnie z opisu producenta, wszystko się chwali oprócz:
Rigid air-dried paper cone to ensure piston motion even at high levels - for reduced distortion - sciema
Rigid steel chassis with ... - stalowa powoduje wyciekanie/zwarcia linii pola magnetycznego, obniżenie B>Bl> efektywność i inne liniowe parametry.
Black plated motor parts for better heat transfer to the surrounding air - to akurat działa na odwrót, zwiększa rezystancję termiczną między otoczeniem... hehe

Ale subek na piątkę. Z chęcią posłuchałbym podobnego tylko na aluminiowym karkasie, bez dekompresji przez środek rdzenia, bez otworów w koszu pod dolnym zawieszeniem i z innym dolnym zawieszeniem i porównał oba.

Ogólnie Qms należy tłumaczyć jako wskaźnik/parametr odpowiadający za stopień tłumiania drgań układu na czynnik pobudzajacy, impuls.
6bd8ae9a0e2c5872d6fe70de9c8bbfcc_1445029252.jpg

Np. po stuknięciu młoteczkiem w membranę:
-przetwornika o dużym Qms - czas zanim drgania zostaną całkowicie stłumione jest długi,
-przetowrnika o małym Qms - czas zanim drgania zostaną całkowicie stłumione jest krótki.

Nie na temat...
Spurek jak jesteś taki czuły, zawsze, możesz rozrysować elektryczny schemat zastępczy przetwornika, obliczyć transmitancję, operatorówka, Laplace i narysować piękny wykresik oscylacji periodycznych.

Powrót