• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Seat Cordoba subwoofer

Reakcji
0
Witam.
Kumpel planuje subwoofer do Seata (sedan) i poprosił mnie o pomoc. Przeglądając fora zauważyłem że samochodowe STX-y cieszą się niemałą popularnością.
Zasilanie to Sony XM-7527 (1*300W dla 1 om; 2*150W dla 2 om).
Stąd mam pytanie co wybrać:

2 x SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC
czy może:
1 x SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP

Kolega bardziej woli "zamieszanie" od kulturalnego grania. Czy ewentualnie coś innego jest godne polecenia w cenie do 300 zł ?

A o jakim używanym wooferze myślisz ?
Mozę dobrą opcją byłoby 2 x SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP z tym że w przyszłości kumpel musiałby wymienić wzmacniacz.

Wzmak fajny, nie wymieniał bym go, wypluwa ponad 300W w mostku przy 4 ohm na trybie wysokonapięciowym i grubo ponad 300 w 2ohm w niskonapięciowym.

Więc czy 2x2ohm czy 2x4ohm to bez znaczenia dla tego wzmacniacza.

I stx też raczej 10' niż 12 ;)

Ok. Co do wzmacniacza to chodziło mi o to, że te STX-y (10') są dość prądożerne i nie wiem jaki będzie efekt gdy każdy dostanie tylko po 150W.

Lepiej będzie jak dasz jednemu wystarczająco mocy niż dwóm zbyt mało.

Zaufaj mi, wiem to z doświadczenia.

A z STX'em jest tak że moce które są podawane w większości wytrzymuje spokojnie i może przyjąć więcej.

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Zapomniałem dodać miałem tego STX'a 10" pod axtonem który miał w mostku 200W z hakiem i było strasznie czuć że wzmak za słaby.!

Aha, bo nie poczytałem, że o 2szt 10' chodzi - jedna 10' wystarczy spokojnie, chyba że ktoś ma parcie na ostre nawalanie, to wtedy trzeba szukać zupełnie gdzie indziej.

Pod sonym nie będzie tego aż tak czuć :P Suby ogólnie lubią pogrywać pod dużo mocniejszymi wzmakami, dla STXa takie zdrowe 400-500W to optimum, choć na ponad 300 z sonego też pogra.

I stx też raczej 10' niż 12
widze ze nie tylko ja wyznaje taka zasade ;)

popieram kolege - zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu 10". dlaczego? a no dlatego ze basu ma niewiele mniej niz 12" a obudowa juz duzo mniejsza ;)

Co do wzmacniacza to chodziło mi o to, że te STX-y (10') są dość prądożerne i nie wiem jaki będzie efekt gdy każdy dostanie tylko po 150W.
dlatego bierz 1szt - w zupelnosci wystarczy

dla STXa takie zdrowe 400-500W to optimum
oj nie do konca. przy prawdziwych 320-350w zaczyna "strzelac" :/ (cewka juz wyskakuje ze szczeliny - znieksztalcenia sa tak male ze nie slychac kiedy glosnik sie konczy)

popieram kolege - zdecydowanie bardziej przypadl mi do gustu 10". dlaczego? a no dlatego ze basu ma niewiele mniej niz 12" a obudowa juz duzo mniejsza

Jak już wcześniej pisałem, z tego samego aspektu wolę 10'

oj nie do konca. przy prawdziwych 320-350w zaczyna "strzelac" :/ (cewka juz wyskakuje ze szczeliny - znieksztalcenia sa tak male ze nie slychac kiedy glosnik sie konczy)

Tzn mówisz o mocach wzmacniaczy w RMSie? Bo tak trochę dokładnie podałeś jakbyś pomiar robił :P hehe To fakt, w każdych głośnikach midbasowych stxa tych nowych są tak niskie zniekształcenia, że nie słychać kiedy głośnik się kończy.
Chodzi mi o zapas na basie, w sensie tak by mieć te 300 zdrowych, bez zniekształceń jeszcze, wacików.

Pomiarow nie robilem. Robilismy odsluchy na roznych mocnych wzmacniaczach. Ale jak ma byc tani wzmacniacz typu hpb1502 to faktycznie lepiej niech ma zapas mocy

Dzięki za zainteresowanie :)
Kumpel nastawił się już na 2 sztuki, zależy mu na dużym ciśnieniu. Oczywiście nie chodzi tu o żadne zawody dB Drag :)
Symulowałem w WiniSD paczkę 60 l strojoną na 35 hz i teoretycznie przy bass reflexie o średnicy 10 cm nie powinno być świstów (wg programu). Czy w praktyce też wystarczy ta średnica br ?

To do dwóch sztuk trzeba wzmacniacz zmienić.

Teoretycznie nie będzie, praktycznie jedna sztuka świszczy na 10cm tunelu. Zrób tunel szczelinowy ok 8-10cm.

Powrót