• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Selektor dwóch wejść - potrzebny schemat

Reakcji
0
Witam,

potrzebny mi schemat selektora DWÓCH (i tylko dwóch) wejść. Sygnał wejściowy i wyjściowy mono.

Nie potrzebuję ledów sygnalizujących wybrane źródło (zakładam przełączanie źródeł potencjometrem).

Zależy mi na możliwie jak najmniejszych wymiarach i możliwie jak najprostszej budowie.

Pomóżcie!

Pozdrawiam ;]
Rafał

Hmmm... A jaki powinien to być przekaźnik i jak go zastosować?
Nie mam o tym pojęcia. Napisałem tylko, jaką mam potrzebę w odniesieniu do działania.

Ostatnia edycja:
Na przykład taki:
http://www.eltronix.pl/products/3781/przekaznik-12vdc-pre0004-liming4120-30-40a-1-styk-przelaczny

Podłączając napięcie pomiędzy styki 85 i 86 możesz przełączać sie między wejściami 87 i 87a:
przekaznik3.gif

Jedna zasadnicza kwestia jakie ma być napięcie cewki przekaźnika, czyli jakim napięciem ma być sterowany.

Irek chyba kiedyś pisał że w audio ma znaczenie obciazalnosc styków i nie stosuje się takich 40A . Zobacz popularnego az850

A to musi byc elektronicznie sterowane? Nie mozesz uzyc po prostu przelacznika?

Tak, też już na to wpadłem - w sumie dwupozycyjny przełącznik faktycznie załatwiłby temat.
Tak to jest, jak się człowiek naczyta o selektorach wejść i kombinuje jak koń pod górę.
A czy jest jakaś zasada mówiąca o tym, co powinno się dać przez przełącznik? Masę czy sygnał?

Powrót