• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Semi-PA zestaw 2.2

Reakcji
37
Kilka miesięcy temu zacząłem podobny temat po zrobieniu dołów na 18" bsw. Temat puki co umarł bo problem z zrobieniem mocnej i sensownej góry oraz średnio potrzebny teraz taki zestaw.

Nagłośnienie planuje już od długiego czasu w ramach sentymentu do dawnej działalności, puki co przez rok dorwałem okazjonalnie BSW 154II, średni eminence 8" i stx d800 no i czas zrobić z tego mniejszy zestawik.

Szybki pomiar stx'a

Obie sztuki, pomiar czerwony bez tuby, zielony tuba daytona, niebieski tuba stxb HT-1-214x215

Jutro start z składaniem skrzynek.

To są te 8" o których pisałeś? ;)
Kiedy będziesz je mierzył?

Płyty do basów naszykowane, ale pistolet do kleju szlag trafił... Nadstawki miałem frezować, to same spalone frezy... nieprzygotowany dzisiaj coś jestem ;)

Tube wybrałem tą od stx'a

Kiedyś mierzyłem te emi, dziwna ta dziura na 1khz ale zobaczymy co się da z tym zrobić. dokładniejsze pomiary jak obudowy zrobię.

Ostatnia edycja:
Wiedziałem że Marian się odezwie :)
Btw to wykres bass+wysoki?

Ostatnia edycja:
Górki powoli do przodu. Oczywiście spieprzyłem kilka frezów ale szpachlówka poszła w dłoń i coś z tego będzie.

Z basem był problem i trzeba było zmienić koncepcje kanału BR. Pierwotnie zakładałem BR szczelinowy i mały zawijas w środku, ale okazało się to zbyt kłopotliwe.

Druga wersja to kanały trochę ponad 100mm

Strojenie wyszło za nisko, ok 35Hz. Poniżej pomiar wykonany na dworze.

Mały update. Doszły wszystkie potrzebne akcesoria i okazja trafiona na allegro, mixer behringera wcale nie taki zly a za połowe ceny nowego. Prosta dwu kanałówka z dobrym efektorem.

Rączki miały być z początku standardowe metalowe, ale będą inne - wyfrezowane w obudowie. Druga sprawa to potrzebowałem trochę pojemność zmniejszyć, więc jak w morde strzelił.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wczoraj też na innej obudowie małe próby z zmniejszoną pojemnością i innym strojeniem. Przy okazji próby ogarnięcia arty i pomiary impedancji.

Ostatnia edycja:
Rączki miały być z początku standardowe metalowe, ale będą inne - wyfrezowane w obudowie.

No i fajnie, nie trzeba kasy wydawać i jak się pomaluje strukturą to to fajnie wygląda.

Mam takie pytanie: do czego będą te małe otwory które widać w tym subie i na górze nadstawek?
Na flansze? (ale na górze nadstawki, to chyba nie...)

Fajny projekt, ciekawie się zapowiada :) Szkoda że nie zdecydowałeś się na budowę nadstawek w formie trapezu, ale to już kwestia gustu. Przypuszczam że górne otwory w nadstawkach są na uchwyty. Jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o noszenie, gorzej z montażem na statywie lub sztycy.

Te otwory to własnie uchwyty. W nadstawce jedna rączka u góry bo po 1. można wygodnie nosić, po 2. zakładanie na sztyce już sprawdziłem, na tej maksymalnej wysokości którą mam założoną, nadstawki zakłada się jeszcze wygodnie.

DiGiCo: nie robiłem trapezu bo nie mam opanowanej sztuki składania takich kształtów, puki co. Przy trapezie kolumna była by trochę większa, no i czas mnie trochę goni.

Ostatnia edycja:
To źle zrozumiałem, myślałem że rączki wyfrezujesz z płyty, a pod to dasz jakieś kubeczki uszczelniające.
Coś jak tutaj:
MC4xNzczNzMwMCAxNDI5Nzk4MDgy.jpg

ld-systems-ldeb82g2-kolumna-pasywna-3-800x800.jpg

Ostatnia edycja:
No to dokładnie takie robie, kubek uszczelniający jest, tylko kształt to zwykłe koło i łapiesz za krawędź gdziekolwiek potrzebujesz :). W kolejnych paczkach będą bardziej wymyślne kształty, teraz nie miałem na to czasu.

Będzie dodatkowy frez od dołu? bo od samego patrzenia mnie dłoń boli...
Ja zrobiłem taki błąd w moich odsłuchach, za każdym razem gdy je niosłem żałowałem :blushing:

Zjedź ten rant chociaż pilnikiem, pod lakierem nie będzie widać że nie było robione frezem.

Ostatnia edycja:
Na zdjęciu nie widać, ale spokojnie, przed klejeniem "kubka" zeszlifowałem i nie boli nic przy noszeniu. Nawet z głośnikiem już próbowałem i fajnie się nawet nosi na szerokość. Wrzucasz na klatę i idziesz :)

Pięknie.
Przykład co potrafi zrobić ze "zwykłą" paczką półokrągły frez... nawet nie pomalowane już fajnie wygląda :thumbup:

Powrót