No AKG są lekko wygodniejsze, jednakże to Porty wygrywają pod względem dźwieku. I to wiem z własnego doswiadczenia. A co do wygody - AKG są wygodne, co nie znaczy, że Porty nie są wygodne. Są - jednakże w nich system regulacji jest bardziej skomplikowany.
Co do Nokii N70 - uwierz mi kolego - nigdy nie osiągniesz dobrej jakości w telefonie na słuchawkach dousznych. Do takiej Nokii najlepiej jest kupić słuchawki In-Eear ( EP-630 ; EP-635 ; CX 300 ). Sony Ericsson się zmądrzył, i do telefonów z kolekcji Walkman Ž daje słuchawki w systemie dokanałowym. One po prostu wzmacniają dźwięk, dają o wiele, wiele, wiele lepszą jakość i mocno odizolowywują od dźwięków z otoczenia ( nawet po wyłączeniu dźwięku jest głucho, bo nie słyszymy nic z zewnątrz ). I to wcale nie chodzi o to, że ja mam takie słuchawki i wszystkiem polecam. O nie. Po prostu już znam wiele osób, któe powiedziały, że więcej dousznych nie kupią i korzystają tylko z dokanałowych. A jeżeli chce się mieć dokanałówki z pilotem i to produkcji Nokia - polecam te :
http://www.allegro.pl/item138829032_zestaw_muzyczny_nokia_hs20_ad41_hs_20_ad_41_f_vat.html Za tą cenę - dobre słuchawki. Może nie mają "aż" takiego dźwięku jak EP'ki - ale lepsze to niż orginały.
Sam mam EP'ki i jeżeli teraz będe kupował telefon - to z odtwarzaczem, bo wiem, że wszelkie niedoskonałości dźwięku z telefonu poprawią moje EP'ki. (Narazie mam Nokie 3100 :razz: ). Na moim odtwarzaczu te słuchawki wymiatają - aż uśmiech sam się pojawia przy pewnych piosenkach.
Warto wydać i mieć dokanałówki - POLECAM, BO NAPRAWDĘ ICH WYGODA JEST SWIETNA A DŹWIĘK JEST WYSOKIEJ JAKOŚCI ! ! ! !
Pozdrawiam !