• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Serwer WWW

Reakcji
0
Do panow informatykow:
Czy mozna postawic serwer www na kompie wewnatrz sieci, ale nie podlaczonym bezposrednio z internetem, tak aby mozliwy byl do niego dostep przez internet?
Czy jest to mozliwe i jesli jest to jak to zrobic?

Da się. Wszystko zależy od tego, jakie masz łącze. Jeśli Twój provider dał Wam jakąś pulę adresów IP to administrator może taki jeden adres przydzielić Tobie. Wtedy Twój komputer będzie widoczny w internecie jako odrębna jednostka.

Jeśli nie, administrator może przekierować na Twój komputer dowolny (no prawie dowolny) port. Wtedy będziesz miał adres np. www.twojasiec.pl:3333

Mam neostrade :( Problem ze zmieniajacym IP da sie prosto obejsc. A chcialbym zeby ten komp wewnatrz sieci byl widoczny z zewnatrz ale na IP neostrady... Nie da sie tego przypadkiem zrobic poprzez NAT?

Router macie sprzętowy czy programowy pod linem ?? jak sprzętowy też napisz jaki i czy Ty możesz go konfigurować czy jesteś tylko "pionkiem" - bez obrazy :]

Możesz zrobić przekierowanie takie że jeżeli zewnętrznie zostanie adres neo wybrany to router/serwer przekieruje żądanie dalej na sieć wewnętrzną na podany nr IP.

W linxie to bardzo proste :-). Gorzej z routerami, zwłaszcza tymi tanimi.

Router moze byc tylko softowy, no i tylko na windzie (SIC), a to dlatego ze zadko bywam w domu a ociec nie moze sie do linuxa przekonac...

DjDamian:
i wlasnie dokladnie o to mi chodzi

Oj Budzik! ale z ciebie radykal... :)
mnie to potrzebne do postawienia serwerka na kompie, ktory nie jest na codzien uzywany...
a niestety router musi miec winde, a www chce na linie stawiac

[ Dodano: 2004-11-14, 09:53 ]
Znalazlem cos takiego:

http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=14

ale to jest pod linuxa, a mi trzeba cos pod winde XP

[ Dodano: 2004-11-14, 10:42 ]
OK chyba mam:

http://www.steelbytes.com/?mid=18

ale podpowiedzi nadal mile widziane...

Powrót