• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sharp sx 8800h(gy)

Reakcji
0
Witam ma pytanie , odnośnie wyżej wymienionego Sharp'a otóż jak uruchomić tylne wyjście głośnikowe , po podłączeniu głośników nie wydobywa się z nich żaden dźwięk. Wiem że w środku końcówki mocy są dwa trafa i dwa scalaki , i jestem ciekaw czy jeden scalak jest od prawego kanału , a drugi od lewego czy jeden scalak odpowiada za przednie wyjścia A i B , a drugi za tylne wyjście. Z góry dzięki za pomoc :)

Z przodu masz przycisk "Speakers A B" nim wybierasz który zestaw kolumn ma grać. Każdy ze scalaków odpowiada za jeden kanał.

Tak, ale chodzi mi o dodatkowe wyjście z tyłu rear speakers.

---------- Post dodany 15.03.2013 o 16:14 ---------- Poprzedni post 14.03.2013 o 16:38 ----------

Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie ?:(

Co tu odpowiadać jak wszystko powiedziane? Przecież masz końcówkę stereo i wybierasz między głośnikami podłączonymi pod wyjścia A lub B i nie można słuchać Quadro. Chyba że połączysz kolumny szeregowo lub równolegle tak by miały impedancje min 8ohm i podłaczysz pod zaciski A lub B i wtedy będą 4 kolumny działać. Choć nie zalecam takiego połączenia, kolumny musiały by być takie same - mieć taki sam wykres impedancji.

Tak tylko jest problem że po podłączeniu głośników do Rear speakers nic nie słychać.

Masz tu schemat, słabej jakości, ale widać jak są wyjścia zorganizowane. To powinno Ci coś wyjaśnić kiedy "REAR" powinno grać i dlaczego nie gra.

Załączniki

Ok dzięki za pomoc już wszystko wiem, a tak poza tematem to z sharpa wychodzi kostka z 3 przewodami do którego podłączyć + a do którego - 12v.

Powrót