• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Składam wzmacniacz 200W

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Od może dwóch lat składam już wzmacniacz A-136 na układach 2 x ( 2SC5200 i 2SA1943 ). Mam już prawie wszystko, brakuje mi radiatorów. Wzmacniacz posiada zasilanie -/+55V przy 4Ohm. Mam zagwozdkę z radiatorem. Chętnie wstawiłbym radiator C26260/30 0,85K/W , tylko że temperatura wychodzi ponad 200 stopni przy 250W. Może ta teoria jest daleka od prawdy. Ma ktoś większe doświadczenie i potrafi podpowiedzieć ? Znam wzory do obliczeń radiatorów jakby ktoś chciał nie potrzebnie podsunąć linka. We wzorach jest zachowana liniowość, znając życie czym cieplejszy radiator od otoczenia tym szybciej powinien oddawać ciepło. Zależy mi na zastosowaniu radiatora bez wiatraka kosztem większego radiatora.

również jestem w trakcie składania wzmacniacza na tych samych tranzystorach

co do radiatorów zastosowałem o rozmiarze 150x300x20 czyli 2 cm wysokie żeberka, szerokość 30cm, wysokość 15cm
200 stopni to może ten wzmacniacz będzie miał przy 250W po kilkudziesięciu minutach, jednak zastanówmy się, czy w pokoju gdzie będziesz go słuchał, użyjesz takiej mocy, moim zdaniem potrzebujesz max 50-60W dla pokoju rzędu 30m2, co da Ci temperatury w granicach 40-50 stopni

czy złożyłeś już swój wzmacniacz? Ja po złożeniu natknąłem się na nieco inny problem. Mianowicie wzmacniacz pomimo zastosowania 4x2SC5200 i 4x2SA1943 czyli mocy niecałe 200W, gra dość cicho.
Testowałem podpinając do wejścia telefon (spotify) i ustawiając głośność na max.
To samo ustawienie dla wzmacniacza Rotel 60W gra o wiele wiele głośniej.

co może być tego przyczyną?

również jestem w trakcie składania wzmacniacza na tych samych tranzystorach

co do radiatorów zastosowałem o rozmiarze 150x300x20 czyli 2 cm wysokie żeberka, szerokość 30cm, wysokość 15cm
200 stopni to może ten wzmacniacz będzie miał przy 250W po kilkudziesięciu minutach, jednak zastanówmy się, czy w pokoju gdzie będziesz go słuchał, użyjesz takiej mocy, moim zdaniem potrzebujesz max 50-60W dla pokoju rzędu 30m2, co da Ci temperatury w granicach 40-50 stopni

czy złożyłeś już swój wzmacniacz? Ja po złożeniu natknąłem się na nieco inny problem. Mianowicie wzmacniacz pomimo zastosowania 4x2SC5200 i 4x2SA1943 czyli mocy niecałe 200W, gra dość cicho.
Testowałem podpinając do wejścia telefon (spotify) i ustawiając głośność na max.
To samo ustawienie dla wzmacniacza Rotel 60W gra o wiele wiele głośniej.

co może być tego przyczyną?

Wzmocnienie układu. Możesz zastosować preamp chociażby z advanceelectronic. U Gavrona może wyhaczysz np. płytkę do pre 1.1 Borysa albo coś podobnego.

Ostatnia edycja:
napięcie wzmacniacza wejściowe 48V symetryczne, transformator ma moc 200W
kolumny 8ohm
Na takim transformatorze to możesz wyciągnąć max 160W, a żeby grało przyzwoicie to 120W
Te 48V to chyba napięcie zasilania ?

Ostatnia edycja:
Na takim transformatorze to możesz wyciągnąć max 160W, a żeby grało przyzwoicie to 120W
Te 48V to chyba napięcie zasilania ?

zadowoli mnie nawet 100W, tylko póki co na maksymalnej głośności z telefonu nie wiem, czy uzbierałoby się 20W (watomierz pokazuje mi 13-14W pobieranej mocy )

tak, 48V DC to napięcie zasilania wzmacniacza jakie dostarczam

załączam przy okazji jak wygląda płytka wzmacniacza

sama płytka wzmacniacza posiada już sekcję przedwzmacniacza na opampie OP07 (pojedynczy)

czy konieczne będzie dodanie preampa, aby uzyskać chociażby 60W mocy ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót