• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sklejone układy kompletne Tonsila

Reakcji
0
Witam wszystkich! Zwracam się do was z pytaniem o doświadczenie ze sklejonymi układami kompletnymi do głośników ze strony Tonsila. Miałem zamiar regenerować głośniki na pojedynczych elementach, ale to ułatwiłoby sprawę laikowi. Macie z nimi jakieś doświadczenie? Nie ma problemu z jakością wykonania? Kolumny to Altus 120A. Pozdrawiam:)
Dodam tylko że wszelkie tematy o regeneracji głośników pochodzą sprzed paru lat, kiedy to prawdopodobnie sklejone zestawy nie były dostępne, bo nie znalazłem o nich żadnej wzmianki.

Ostatnia edycja:
jak ze strony tonsila to mozesz kupic
tych z allegro bym nie bral :p
raz kupilem taki i nie mial NIC wspolnego z oryginalem :D

A co jak są to Tonsila z allegro?
Ja polecam firmę SALTO z Wrocławia.

Te z Salto to na pewno oryg. Tonsil ?
Ja proponuję kupić sklejone gotowe zestawy ze sklepu Tonsil'a przynajmniej waga membran i podatności zawieszeń będą miały podobne lub takie same , nie można o tym powiedzieć w przypadku chińskich tandetnych zamienników gdzie po regeneracji na takich podzespołach głośnik zmienia całkiem swoje parametry... wybór należy do Ciebie .

Ja zamawiałem ze strony skleptonsil do gdnów 25/60, no wyglądają jak oryginały, są mega proste do zmontowania. Czy grają jak oryginały? Nie wiem... ale działają jak należy :)

Trzeba dosyć uważać na zamienniki, już wprawdzie nie pamiętam sprzedawcy, ale raz dostałem zestaw do GDN20/60 z cewkami z wyższym uzwojeniem i innym oporem niż miał być.

Jak kiedyś wysłałem GDN20/40/8 do regeneracji, to dostałem 15 ohmowego. Pewnie też na gotowym zestawie sklejał.

Potrzebuję zregenerować swoje GDM 10/60/2, do wymiany górne piankowe zawieszenie.
Na Tonsilu 51 zł za fanty do regeneracji trzeba wydać (z wysyłką).
Nowe po 41 zł za sztukę (92 zł z wysyłką), ale mają już czarną kopułkę...
Gościu na OLX chce za regeneracje po 35 zł od sztuki (plus dwie wysyłki wychodzi 100 zł). Robi to na elementach od Unifonu.

Mam mieszane uczucia do własnoręcznej regeneracji - wymiana membrany wraz z górnym zawieszeniem. Obawiam się, że jest tam dla moich umiejętności za mało miejsca. :/ Nie znalazłem nawet żadnego filmu instruktażowego...

GDN 25 sam robiłem i poszło super. GDM jakiś za mały jest :D

Potrzebuję zregenerować swoje GDM 10/60/2, do wymiany górne piankowe zawieszenie.
Na Tonsilu 51 zł za fanty do regeneracji trzeba wydać (z wysyłką).
Nowe po 41 zł za sztukę (92 zł z wysyłką), ale mają już czarną kopułkę...
Gościu na OLX chce za regeneracje po 35 zł od sztuki (plus dwie wysyłki wychodzi 100 zł). Robi to na elementach od Unifonu.

Mam mieszane uczucia do własnoręcznej regeneracji - wymiana membrany wraz z górnym zawieszeniem. Obawiam się, że jest tam dla moich umiejętności za mało miejsca. :/ Nie znalazłem nawet żadnego filmu instruktażowego...

GDN 25 sam robiłem i poszło super. GDM jakiś za mały jest :D

Jeśli w grę wchodzi regeneracja górnego zawieszenia to wymień tylko piankowe zawieszenie , kup oryg. w tonsilu i po sprawie jeśli membrana i cewka jest ok to nie ruszaj, im przetwornik jest mniej przerabiany i ma zachowane więcej oryg. części tym lepiej ;)

Ostatnia edycja:
Zgadza się, jest dostępne samo górne zawieszenie. Tylko obawiam się, że nie ma tam jak paluchów wsadzić, by doczyścić membranę od spodu...

trzeba calosc wyciagnac z glosnika zeby to ladnie zrobic
tak wiec i tak bys musial kupic kopulke
biorac pod uwage jeszcze kruche stare kleje to lepiej kuic oryginal na nowo

Powrót