• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skoda Octavia II fl SS

Reakcji
0
Witam jeszcze was nie pytałem o CA, więc czas najwyższy:)
W niedługim czasie mam zamiar wygłuszyć matami bitumicznymi drzwi w mojej octavce, jak sięuda to chciałbym też nadkola i podłogę bagażnika.
W póżniejszym terminie zechce wymienić głośniki i pewnie wzmacniacz, i w celu rozpoznania, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was miał do czynienie z tym nagłośnieniem i wie co tam siedzi i czym w rozsądnych pieniądzach można to zastąpić?

Ostatnia edycja:
Pewnie, ze mielismy :)
W pierwszej trzeba dobrze wygluszyc i dobrać odpowiedni woofer bo na 99% bedą buczec
Druga tylko i wyłącznie 3 drogi
Ciężki temat ale da sie zrobic

Przepraszam II po lifcie,

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pewnie, ze mielismy :)
W pierwszej trzeba dobrze wygluszyc i dobrać odpowiedni woofer bo na 99% bedą buczec
Druga tylko i wyłącznie 3 drogi
Ciężki temat ale da sie zrobic
O to będzie bolało, Tak trzy drogi i nie wiem co tam siedzi. Miałem pierwszą O II i teraz jest spory postęp w jakości audio ale chce się więcej:biggrin:

Ostatnia edycja:
Dobra widze nowy tytuł tematu ;)

Tylko i wyłącznie 3 drogi :)
Chyba, ze przeniesiesz woofer na przód drzwi ale to nie łatwy i nie tani temat (duzo pracy)

Do wygluszenia czegokolwiek polecam stp, silent coulta z essy lub gms 07
Z tymi matami sie dobrze pracuje a prace przynoszą zamierzone efekty

Napisz tez ile to "rozsądne pieniezki"?
Postaramy sie z Danem cos uczciwego ci dobrać

Pisząc essy masz może na myśli Rzeszowską esse?
Co do budżetu to nawet nie wiem w jakich widełkach mam operować, Ale jak rozłożę to rozsądnie na etapy i najpierw tłumienie drzwi i może wymiana kabli, to w póżniejszym terminie może wyskrobał bym na ten temat 2500-3000 zł.
A możesz mi podać za ile zaczyna się w miarę przyzwoite 3 drogi do auta?

Pisząc essy masz może na myśli Rzeszowską esse?
Co do budżetu to nawet nie wiem w jakich widełkach mam operować, Ale jak rozłożę to rozsądnie na etapy i najpierw tłumienie drzwi i może wymiana kabli, to w póżniejszym terminie może wyskrobał bym na ten temat 2500-3000 zł.
A możesz mi podać za ile zaczyna się w miarę przyzwoite 3 drogi do auta?
jest tylko jedna ESSA i tak, to ta.
2500-3000 na wszystko? Tzn na tłumienie, wzmacniacze, kable głosniki i radio? Nawet kupując używane rzeczy będzie ciężko się zmieścić w budżecie

Nie na temat...
to w póżniejszym terminie może wyskrobał bym na ten temat 2500-3000 zł.
Tyle myślałem przeznaczyć na wymianę sprzętu z małym nagięciem jak wzmacniacz się nie zmieści.
Zresztą na razie jest jeszcze gwarancja więc bardzo w elektrykę nie zechcę ingerować.
Na tych wakacjach zechcę wytłumić, a potem zobaczymy jak gdzieś pisałem moim problemem jest brak cierpliwości

Za 3kilo mozna przemyśleć bardzo fajne granie
Ale to zalezy od twoich umiejętności i mozliwosci

Tak ESSA z Rzeszowa, pytaj o Jurka ;)

Bury przerabial octavie - podobno paskudny samochod do CA

Zobacz moj temat o naglosnieniu dla brata. Baaardzo sie starajac wyszlo ok 2000zl.

Obserwowałem na bieżąco twój temat. Ja na razie w lipcu/sierpniu zechcę zrobić wytłumienie i ewentualnie zmienić okablowanie a potem jak tylko coś wpadnie wolnej kasy to będę zmieniał głośniki i może wzmacniacz. Nie będę robił suba i wysokotonowych w słupkach chociaż bardzo mnie to się podoba :)
Na głośniki i wzmak zechcę przeznaczyć 2500-3000 zł. Mam taką nadzieję.

Czy w CA można z powodzeniem stosować domowe głośniki?

Jak szukasz gotowego rozwiązania to popatrz na powerbass 3 droznego rowniez w ESSA
Tani i ciekawy system

A jakie domowe głośniki chciałbyś użyć?
Sredniak lub wysokotonowke mozna wsadzić i nie powinno byc problemu.
Co do woofera to trzeba przemyśleć

Wiesz w tej chwili to ja naprawdę nie wiem co.
Doświadczenie w tej dziedzinie mam małe, w G4 chłopaki z essy w 2005r powiedzieli mi że bez 2000-2500 zł nie mam co podchodzić o mam dobry zestaw fabryczny. W poprzedniej O2 założyli mi u-dimension i bylo nawet fajnie, ale ostatnio przez moje ręce przewinęło się pare wavekor-ów, funutek-ów, seas-ów i morele. Więc myślę że np. taki wavecor 18 na dole był by potęga a na srodek może kopolka Dayton bo nie wiem jeszcze jaki się zmiesci i co na górę?

Właśnie się dowiadywałem w essa ile bedzie kosztowało wytłumienie więc muszę przeglądnąć dokladnie ofertę i zobaczyć ile będzie drożej ale wstępnie myślę że jak policzę wszystko co dają to nie będzie wielkiego zysku w robieniu tego samodzielnie, a znając swoją wrodzoną cierpliwość :) to na pewno coś po drodze spieprzę.

Powrót