• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia pod Climax PHATT2000

• Autor wątku Autor wątku crap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam posiadam taki głośnik jak w temacie i mam mały problem z doborem skrzyni pod niego.
Parametry są podane w tym linku:

http://www.maxrev.de/files/2006/02/climax_phatt_508.jpg

Oraz moje pytanie brzmi:

Tak jak widać na obrazku są podane zalecane pojemności skrzyń ale porównując wymiary skrzynia otwarta jest mniejsza niż zamknięta choć litrażowo jest większa...
Używając programu WinISD PRO uzyskałem wymiary i pojemności skrzyni zamkniętej i otwartej w granicach 200-300 litrów oraz używając innych programów dostępnych w internecie objętości skrzyń były podobne też w granicach od 200 do ok 300 litrów, a producent wg tego linku zaleca skrzynie dużo mniejszą...
Więc jaka powinna być naprawdę skrzynia pod ten głośnik? Jakie powinna mieć wymiary i jaką objętość oraz czy powinna być zamknięta czy może otwarta?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Winisd podaje takie litraże bo głośnik ma duże dobrocie. Ja bym jednak zrobił tak jak sugeruje producent, a czy br czy closed to już chyba sam powinieneś zdecydować na czym Ci bardziej zależy.

Ok rozumiem ale patrząc na parametry podane przez producenta jakoś dziwnie wychodzą te pojemności względem rozmiarów...
A podliczając nawet ze wzoru podanego na tej stronie wychodzi mi jakoś 135 litrów w obudowie otwartej a ok 237litrow w zamknietej...
Dlatego staram się dowiedzieć jak najwięcej.

Ostatnia edycja:
Wzory niestety rzadko są zbieżne z uzyskaniem dobrego efektu ;) W tym pdf'ie jest zwykły błąd, są źle podane wymiary otwartej obudowy, ale to nie problem bo wystarczy policzyć nową o zalecanej objętości 52l i efekt końcowy będzie co najmniej dobry.

Dobrze sprawdzę to ale najbardziej martwią mnie wyniki obliczeń z programów i moje własne jest dość doża rozbieżność w wynikach ehh porąbane...

Shiver dobrze prawi, głośnik jest jeszcze ze starszej epoki, jego parametry deklarują jego podatność w większych obudowach, jednak nie przesadzajmy - to nadal 12' a te litraże które podałeś i Ci wyszły z obliczeń to są dla 15-18' głośników a nie 12' ;)
Ja jednak poszedł bym trochę dalej, bo nie spodziewał bym się jednak rewelacji w podanych przez producenta skrzynkach - zrobił bym mu zamkniętą ok 60 litrów bo w BR to mi się ten głośnik średnio widzi do normalnego zastosowania.

Ok dzięki LightSound o właśnie takie odpowiedzi mi chodziło czyli propozycje co można by zrobić z tym głośnikiem i jak go zastosować :)

A masz czym go napędzić? 1400W przy 2 ohmach, to już lekkie wyzwanie :) Fakt faktem, jak zrobisz teraz większa skrzynkę CL do niego, a takiej wymaga - to gdyby Ci nie podszedł w CL to zawsze możesz dorobić ten BR - i wtedy obudowa będzie nadal w miarę rozsądna do BR.

Nie napędzam go na 2oHm leci w mono :) jakiś tam wzmacniacz jest ale będzie lepszy puki co jest jakiś caliber 450 czy coś takiego ale nawet buja głośnikiem.
Ze skrzynia będę kombinował na pewno :)

Nie jest zmostkowany na 2oHm. Cewki są podłączone osobno do 4 kanałowego wzmacniacza, przód jest zmostkowany pod jedna cewkę a tył pod druga. Wejście jest rozdzielone tzw kablem "Y" na przód i tył. wykorzystuje po prostu więcej mocy wzmacniacza :)

Powrót