• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Soundwave bo-1100, czasem przestaje grać, pomaga stuknięcie w obudowe!

Reakcji
0
Witam,
Mam problem ze wzmakiem Soundwave bo-1100 800w. Ok, wzmacniacz warty 100 pare złoty, to niby zawsze można kupić coś za tą cene, prawda? Ale wzmacniacz mi pasuje i chciałbym go zostawić, a kwotę dołożyć np. do głośników. A teraz do rzeczy..
Byłem już u elektronika, zimne luty, albo jakieś takie mniej pewne zostały nadlutowane. Kable od głośnika zostały jeszcze raz przylutowane. Problem polega na tym, że podczas bassu czasem rozłączy się dźwięk ( nie wzmacniacz, wzmacniacz wciąż działa, dioda świeci, więc to nie wina kabelka remote )
Nie wiem co może być nie tak, pomaga mocniejsze stuknięcie w obudowę wzmaka.. w elektronice jestem zielony, więc proszę o zrozumiałe porady. Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam! :)

Nie znam dokładnie budowy tego wzmaka, ale może jest tam przekaźnik na wyjściu i jego styki nie łączą. Rozebrać i przeczyścić papierkiem ściernym. Ja swój niewiele warty CAT CS900 w ten sposób potraktowałem i przerywania stały się rzadsze i mniej dokuczliwe.

Pozdro ;)

zobacz przelaczniki od filtrow. czesto mialem przypadki ze tam mi przerywalo
wystarczy potraktowac "kontaktem" i gotowe ;)

W zasadzie to zaczęło się to dziać, gdy wieczorem poprawiałem sobie ustawienia na wzmaku, rano odpalam radio a skrzynia cisza.. co to znaczy 'potraktować kontaktem'? W przypadku braku naprawy mam zaproponowany infinity 300w, najprawdopodbniej Infinity RA7502 za 150zl.. te 800 wat pewnie i tak nie ma ten soundwave i zapewne sie nie da sie go wycisnac na samochodowym aku, ale nie mam pojecia jak te wzmaki wypadaja w pojedynku ze soba? Brak mi info ile rms ma ten mój, nie chce slabszego wzmaka, bo nawet teraz nie ma rewelki z tym moim wzmakiem + skrzynia lanzar 1000w. Lecz nie ukrywam, że chciałbym mieć ten obecny sprawny i dołożyć do głośników odseparowanych. Dzięki także za zainteresowanie tematem.

Ostatnia edycja:
Teraz to rozumiem. Więc mam zdjąć obudowę i wszystkie te filtry, przełączniki mam tym popsikać? :D
Ja jestem zielony w elektronice, więc no.. :/
Mam te przekrętła od bassu, przełączniki crossover, sub/bass, więc mam zdjąć obudowę i potraktować tym sprejem w te ich styki, tych filtrów, przełączników?

Ostatnia edycja:
Kontakt sprej musisz w psikać w potencjometry. Gdy psikniesz to kręcisz lewo prawo aby dokładnie wszędzie wpłynęło.
Tak samo w przełącznik od filtrów, przełączasz aby kontakt miał ze wszystkimi stykami kontakt :)

Mam te przekrętła od bassu, przełączniki crossover, sub/bass, więc mam zdjąć obudowę i potraktować tym sprejem w te ich styki, tych filtrów, przełączników?
nie musisz nic rozkrecac
wystarczy przez przelacznik psikanc do srodka i rozruszac
w tym przypadku chodzi o przelaczniki a nie potencjometry

Powrót