• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SP-DIF COAXIAL

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Dostałem w "spadku" dosyć porządne kable do wzmacniacza firmy Profigold. Kabelki 2xRCA / 2xRCA klasyczne chinche :-)

I teraz moje pytanie : Che podłączyć amplituner z wejściem SP-dif coaxial z karta dźwiekowa w komputerze z wyjściem Sp-dif coaxial.
Czy mogę zastosować jeden z kabli jak wyżej czy tez muszę zakupić specjalny kabel coaxial ?
Ewentualnie jaka jest pomiędzy nimi różnica ??

w karcie masz zapewne wyjście na małego Jecka3,5 wiec zapewne będziesz musiał sprawić kabel z tymi końcówkami mały jack3,5 -1RCA typowy przewód S/PDIF innych nie ma..

Nie karta ma wejście i wyjście Spdif na RCA oraz na tos-link ale akurat ampli nie ma wejścia optycznego a jedynie coaxial

No to śmiało podłączaj.
kad, zazwyczaj wyjścia cyfrowe nie są małymi jackami 3.5 a ich mono odmianą, czyli potrzebujemy wtedy kabla jackmono-rca. Tak jest w kartach soundblaster.

coaxial to podlaczenie kablem koncentrycznym, jednak na male odleglosci kazdy sie nada.
Jesli cos bedzie nie tak to kup sobie cienki kabel telewizyjny 75om i dwa czincze.

Dziękuję za pełną odpowiedź zestaw już gra i gra bardzo dobrze.
Temat uważam za zamknięty :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót