• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spalona wysokotonówka! Pomoc w doborze zamiennika

A prubowałeś ją rozebrać?? jest może dostęp w tym głośniku do samej cewki??,dokładnie do jej uzwojenia?? jesli będziesz miał dostep sprawdz w ktory miejscu przerwało sie uzwojenie,często zdarza sie tak że cewka przepala sie zaraz na począku w okolicy terminali ja tak miałem z vifa t20sd

Wielkie dzięki za odpowiedź, czyli problemem teraz będzie wyciągnięcie orygianlnego głośnika z tej plastykowej obręczy ;)

Dokładnie to Microlab PRO 3 podłączone pod yamahę ax500. Akurat bawiłem się generatorem dźwięku i ok. 18kHz chwila piszczenia i po głośniku :) (moja głupota hehe), ale spalił się tylko jeden, o dziwo w dugiej kolumnie przetrwał :D

Jak masz gwarancję to zawsze można spróbować wysłać do sklepu z reklamacją :P
Pro3 akurat mają tę bezsensowną ramkę plastikową z przodu, gdyby nie to zaproponowałbym powiększenie otworu montażowego i wymianę na jakieś normalne wysokotonówki.

Powrót