• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spalony głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50 , gdzie kupić?

Reakcji
0
Witam szanownych forumowiczów .Spalił mi się głośnik wysokotonowy wstęgowy w kolumnach Roth oli 50.Opis na głośniku to C50-B 6Ω 100802-02. Czy ktoś wie gdzie mógłbym kupić ten głośnik. Może być zamiennik ,w grę wchodzi też naprawa jeśli takowa jest możliwa. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc

Zaczął bym od sprawdzenia u dystrybutora Roth, informacje ze strony Rafko.

RAFKO
ul. Goździkowska 4
18-100 Łapy
NIP: 966-153-92-26
GIOŚ: E0008233WZ

Dział handlowy:
tel. 85 7479751
tel. 85 7479757
tel. kom. 607 266 266
e-mail: handlowy@rafko.com

Wielkie dzięki Rhainkraft za pomoc i wklejenie namiaru na dystrybutora. Jutro spróbuję się czegoś dowiedzieć.Pozdrawiam

Jutro to raczej nigdzie się nie dodzwonisz, jest dzień wolny, Święto Niepodległości Polski. :)

Kiedyś szukałem tweeterów do JBL i właśnie do dystrybutora dzwoniłem. Na allegro nie do znalezienia. Może Rafko ma te wstęgi w przystępnej cenie, jak cena będzie nie do zaakceptowania wtedy bym szukał używek a zamienniki tylko w przypadku gdy parametry wstęgi będą takie same, albo kupno dwóch i przeprojektowanie zwrotnicy.

Ostatnia edycja:
Dzięki Matador za link, Będę musiał wykrzesać z siebie Adama Słodowego! W dzieciństwie był moim idolem. A co do jakości brzmienia głośnika po naprawie jak to wygląda? Warto próbować? Pozdrawiam Robert

A co do jakości brzmienia głośnika po naprawie jak to wygląda?
Ja nie stwierdziłem zmiany brzmienia w porównaniu z nienaprawianym głośnikiem. W linku masz też pomiary zrobione przez Troelsa.
Z tego co czytałem ludzie wymieniają oryginalne wstęgi na cieńsze i zyskują po 1-2 dB na sprawności. Napięcie wstęgi ma większy wpływ na barwę dźwięku niż jej materiał.

to powodzenia panowie
jesli uwazaciem ze jestescie domowymi amatorskimi sposobami poprawic inzynierow w fabryce :thumbup:

Roth oli wycofał produkcję tego modelu kolumn właśnie ze względu na te nieszczęsne głośniki wysokotonowe. Rafko raczej nie będzie miał tego głośnika, ponieważ już nie są dystrybutorem tej marki. Ale warto zapytać.

Witam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witam, jak to jest możliwe że nie mogę znaleźć żadnych informacji o tych głośnikach wstęgowych tego producenta kolumn Roth. Dosłownie nic,zero.Nasz Tonsil ma w swej ofercie głośniki i inne części zamienne , a ten Roth jakby nie istniał.Dziwne traktowanie klienta. Może ktoś z forumowiczów pomógłby mi znaleźć jakiś namiar na te głośniki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Nie znajdziesz. Te kolumny były produkowane w fabryce w Chinach. Firma Roth tylko użyczała nazwy i dytrybułowała je na świat. W tej chwili dystrybutorem Roth jest firma Horn, ale już z całkiem inną serią kolumn.

Witam , wielkie dzięki Panowie za pomoc. Nawiasem mówiąc nie wiedziałem że to chińszczyzna. Ja to mam pecha:o

Powrót