• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spalony kanał... Pomocy

Reakcji
0
Witam. Jestem skromnym posiadaczem skromnej Unitry Fonici PW 9013 i podpiąłem do niej woofer. Jeden kanał sie zjarał. Prawy kanał. Poszedłem do znajomego. Powiedział że kondensator i tranzystory do wymiany. Kondensator mi dał identyczny z oryginałem. Ale nie mam tranzystorów. Nie wiem dlaczego ale na jednym kanale są 2x BDP395 a na drugiem BDP395 i BDP396. Ma ktoś może do sprzedania takie tranzystorki?? Bo nie mogę ich znależć. Chciałbym na wszelki wypadek kupić 4 te i 4 te chyba że to niekonieczne. Pozdrawiam. I jeszcze elektrolity 2x 220uF na 40v

Co to za nick? ekhmmm :?
Wracając do tematu, to daj zamiast spalonych tranzystorów końcowych, BD249/250 jako sterujące BD139/140 będzie ok, z dostępnością tranzystorów nie powinno byc problemu.

sorki ale nie znam sie na tym tak dobrze, lub moze nie znam podstaw, ale po czym je poznac. przepraszam za glupie pytanie jeżeli takie ono jest :( a nick to taki tylko dlatego, że gdziekolwiek go użyję to jest on juz tam uzyty, ale jak niepasi to zmienie... pozdro

No to ja radze żebys dał to komuś do naprawy kto się zna na tym. Po wymianie tranzystorów trzeba jeszcze ustawić prąd spoczynkowy.

Powrót