• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Speaker Workshop - pomiar microphone response

Reakcji
0
Witam wszystkich!
Chciałem skonsultować z wami opcję microphone response w tym programie. Posiadam przypadkową wkładkę mikrofonową elektretową podłączoną do przedwzmaka mikrofonowego. Podpięte to do JIG-a według sztuki wykonuje kalibrację i pomiary. Natchnęło mnie podczas wgrywania pliku kalibracyjnego do mikrofonu. Przecież w necie jest ich troszke, a do popularnej wkładki Panasonica plik to i tak "z grubsza uproszocza wersja" przecież wkładka wkładce nierówna i wymagało by to pomiarów referencyjnych. A dlaczego niezrobić u siebie w domu swojego pliku kalibracyjnego? Takiego który uwzględnia np. szumy generowane przez dom, otoczenie jak komputer itp. Przecież plik kalibracyjne z neta nie uwzględnia tych szumów. Robiąc samemu plik kalibracyjny możemy przecież pod nasze konkretne warunki swtorzyć najlepszy dla siebie plik kalibracyjny.
Prosze o opinie fachowców w temacie. Bo kreski zaczęły nagle mi grać jak ta lala po wykalibrowaniu do swojego mikrofonu/pomieszczenia.
A wykonałem to poprzez pomiar Microphone response z Sygnału testowego z odłączonym głośnikiem/ampli, a z podłączonym mikrofonem.
pozdrawiam

yy nie rozumiem? Ale powiedz jaką masz gwarancję że mikrofon nie zbiera ci szumów z kompa i jak bardzo przez to zafałszowuje wyniki? Nigdzie nie znalazłem na ten temat nic napisane. O jakiej referencji piszesz, o pliku referencyjnym do mikrofonu ? W temacie jestem od niedawna

Ostatnia edycja:
Ale powiedz jaką masz gwarancję że mikrofon nie zbiera ci szumów z kompa i jak bardzo przez to zafałszowuje wyniki? Nigdzie nie znalazłem na ten temat nic napisane.

A dlaczego mialby zbierac? Przeciez odstep od szumow w trakcie pomiarow jest bardzo duzy. Poza tym mozesz uzyc analizatora widma w czasie rzeczywistym i sprawdzic na ile mikrofon jest w stanie zlapac poziom glosnosci kompa.
Druga sprawa to referencja. Jak chcesz skalibrowac mikrofon jesli nie masz drugiego mikrofonu referencyjnego? Musisz cos do czegos porownac, a Ty nie masz do czego.

Prościej mówiąc musisz mieć mikrofon o idealnej charakterystyce żeby wiedzieć jakie pasmo ma Twój mikrofon do którego chcesz wykonać plik kalibracyjny.

Teoretyzując, jeżeli chcę zmierzyć kolumnę jaką ma charakterystykę to zanim to zrobię chcę poznać jaka jest odpowiedz układu mikrofon/preamp/kata dzwiękowa( jej zniekształcenia szumy). Robię najpierw pomiar z wyłączonym w opcjach w SW lewym kanałem reference (tylko prawy) tak jak przy pomiarach charakterystyki katy dźwiękowej samego preampa czy wzmacniacza. Wychodzi mi wtedy charakterystyka która jest summarum szumów/przekłamań itd. Charakterystykę tę odbieram jako zero czyli poziom odniesienia, czyli dla mnie flat które powinno być w sytuacji kiedy kolumna nie gra. Charakterystykę tą wgrywam do microphone response, uzyskuję w ten sposób odniesienie następnego pomiaru już badanej kolumny do charakterystyki zerowej czyli mam pewność że układ mikrofon/premap/karta dźwiękowa nie ubarwiły mi sztucznie charakterystyki głośnika bo została ona od nich jakby odfiltrowana. Zróbcie sobie pomiar charakterystyki nearfield samego mikrofonu i zobaczcie wykres, następnie załadujcie go do micprophone response. Zróbcie znów pomiar charakterystyki jak wczesniej samego mikrofonu, Wygładzcie pomiar i zoczacie co wyszło z charakterystyki. Była charakterystyka taka sobie po operacji niemal płaska.

Zróbcie sobie pomiar charakterystyki nearfield samego mikrofonu i zobaczcie wykres, następnie załadujcie go do micprophone response. Zróbcie znów pomiar charakterystyki jak wczesniej samego mikrofonu, Wygładzcie pomiar i zoczacie co wyszło z charakterystyki. Była charakterystyka taka sobie po operacji niemal płaska.
Nie za barezo rozumiem, jak to wykonać i jak porównać?

Wykonujesz pomiar jakbyś chciał badać charakterystykę kolumny ale w opcjach preferences/acoustics wyłaczasz kanał reference (kanał lewy) i klikasz pom. nearfield dla nowo stworzonego głośnika. Zmieniasz następnię nazwę pliku na inny by kolejny pomiar ci go nie nadpisał. Wygładzasz go transform/smooth ok. 1/8 oktawy, następnie w options/ calibrate na microphone responce załadowujesz plik,w którym uprzednio zmieniłeś nazwę i ok. Następnie pomiar ponowny nearfield z załadownym plikiem microfon responce. Porównujemy co wyszło, do pliku nearfield dodajemy wykres wykonany uprzednio bez załadowanego pliku do mikrofonu. Wykresy wygładzmy dla celów poglądowych i analizujemy co wyszło;)

Ostatnia edycja:
Powrót