• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sprawdzenie poprawnosci preampu do mika pomiarowego

Reakcji
0
Witam, zmontowałem preamp do mika pomiarowego, po podłączeniu do baterii led świeci się chwile po czym gaśnie. Mam przeczucie, że coś sknociłem ;> Po wyjęciu U1 led świeci cały czas.

mateusz885 napisał:
zmontowałem preamp do mika pomiarowego, po podłączeniu do baterii led świeci się chwile po czym gaśnie
no i dobrze - tak ma byc
podlacz mikrofon do preampa a preamp do wzmacniacza. jak cos slychac to znaczy ze dziala :P

mateusz885 napisał:
Układ jest cały czas zapięty do zasilania po podłączeniu baterii?
od odłączania zasilania powinien być wyłącznik, najlepiej 3-pozycyjny na którym można od razu zrobić przełączanie wzmocnienia

preamp wallina do pomiarów w SW zapewne - z kontekstu mozna sie domyslec-przynajmniej ja bym o tym pomyslal.

Preamp oczywiście Erica Wallina, dziś go zamontowałem w obudowę, podłączyłem wkładkę i stwierdzam, że chyba działa poprawnie. Przełącznik służy do zmiany czułości, a led świeci się od pewnego poziomu sygnału. Myślę nad drobną modyfikacją, a mianowicie zamontowanie wyłącznika odcinającego zasilanie i leda sygnalizującego czy owe zasilanie jest załączone.

mateusz885 napisał:
Myślę nad drobną modyfikacją, a mianowicie zamontowanie wyłącznika odcinającego zasilanie

jaką modyfikacją jak takie rozwiązanie jest zastosowane oryginalnie w projekcie! Tak jak w kazdym innym sprzęcie na świecie jest wyłącznik i włącznik zasilania hehe.

ja już widze tego preampa... :)

Powrót