• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spróchniałe zawieszenie.

Reakcji
0
Dzień dobry, niestety spróchniało mi zawieszenie w głośniku od suba aktywnego i chciałbym go wymienić na coś nowego. Proszę o jakieś propozycje, chciałbym raczej coś taniego, przyzwoicie grającego. Sub br, ok 27l, membrana 22cm, wzmacniacz 110W, z oznaczenia z tyłu wydaje mi się, że 8ohm. Głośnik Kenwood T10-0822-05. Pozdrawiam

Aha, to głośnik 10".
To jest samochodowy głośnik? (mały litraż obudowy jak na głośnik 10")
Jeśli tak to ja nie pomogę, nie orientuję się w tych głośnikach :blushing:

Taniej wyjdzie naprawa niz nowy glosnik, a jak chcesz lepsza jakosc to trzeba calkiem nowy sub.

Dlaczego nie pomyslales o naprawie?
To jest najtansza i najlepsza opcja
Zrobisz to sam? Poprowadzimy krok po kroku ;)

To jest domowy aktywny sub Kenwooda. Chciałem wstawić zdjęcia, ale ograniczenie jest do 1kb i mam z tym problemy :D O naprawie nie myślałem i nie wiem, czy w ogóle produkują części zamienne do tego głośnika. Jakby był jakiś głośnik w cenie ok 100zł to bym się skusił. Litrarz podałem 27, ale nie wiem czy się w to wlicza rurkę, czy nie. Ja podałem bez, razem z rurą 30l.

- - - - - aktualizacja - - - - -

o taki http://www.kenwood.de/WebFiles/File/de/download/archive/sw301.pdf ;)

Ostatnia edycja:
Pod oknem szybkiej odpowiedzi masz zaznaczone na czerowo jak dodac zdjecia

Oryginalnych czesci nie kupisz. Daj dobre zdjecia i zmierz dokladnie ten glosnik (srednica zewnetrzna zawieszenia, srednice wybrzuszenia i srednice membrany) to sie cos dobierze ;)

Nowe glosniki sie znajda. Ale ogranicza nas albo obudowa, albo moc wzmacniacza.
Tak wiec lepiej naprawic ten glosnik, a fundusze przeznaczyc na budowe nowego suba od podstaw

Raczej strata kasy. Skoro sie upierasz przy nowym glosniku to moze wiecorem cos sie znajdzie

Mozesz zrobic zdjecie wzmacniacza od srodka?

Ja się nie upieram, robię to dla taty, a on chciałby to jak najłatwiej rozwiązać. Uważa, że był głośnik i grało, a jak mu powiem, że litrarz za mały lub wzmacniacz za mały to uzna, że nie wiem co mówie, bo przecież grało ;)

daj dokladne zdjecia glosnika i wymiary
do jednych da sie kupic same zawieszenia, do innych trzeba kupic membrane z zawieszeniem i to odkleic

czyscisz glosnik z pozostalosci zawieszenia i przyklejasz do membrany (o ile jest dojscie)
pozniej centrujesz cewke (trzeba odkleic kopulke) i przyklejasz zawieszenie do kosza. po wyschnieciu kleju sprawdzasz czy nic nie ociera i doklejasz kopulke

Naprawa głośnika jednak odpada, proszę o propozycje głośnika. Po pomiarze okazuje się, że jest to 4ohm głośnik. Skrzynia posiada strasznie długi br: fi7x32cm.

Powrót