• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] SS Illuminator 18WU/4741T00 + D3004/662000

Reakcji
1
Cześć Wam :) Chciałbym zaprezentować zestaw, jaki aktualnie cieszy mnie na co dzień. Jest to konstrukcja dwudrożna na głośnikach Scan-Speak z serii Illuminator. Klasyczny układ 6+1.

Obudowy wykonane zostały w oparciu o projekt Troelsa, ponieważ podobają mi się takie budki – po prostu. MDF 38mm oraz wzmocnienia wewnętrzne zgodnie z projektem. Fornir palisander + lakier półmat. Objętość 30 litrów dla 18W. Komora tweetera jest odizolowana od komory woofera. Wygłuszenie filc + owata. Okablowanie wewnętrzne: QED Ruby Anniversary, bo udało mi się kupić ponad 7m za stówkę, ale nie wspominam miło walki z nim w obudowie…

Pomiary głośników:

Woofer:

Tweeter:

Zaprojektowałem sobie dwie zwrotnice o dwóch różnych stopniach kompensacji BS, ponieważ kolumny używane są w dwóch różnych pomieszczeniach o metrażu 12m^2 oraz 20m^2 (lubią wędrówki ;) ) Zestaw ma już ponad rok. Przez ten czas przesłuchałem dobre 20 konfiguracji zwrotnic z różnymi modyfikacjami i efekt końcowy jest taki:

Zwrotnica z mniejszą kompensacją BS:

Zwrotnica z większą kompensacją BS:

Porównanie obu zwrotnic:

Impedancja zestawu przy zwrotnicy z mniejszą kompensacją BS:

Dlaczego dwa projekty zwrotnic ? Ponieważ przy niskiej kompensacji BS w 20m^2 brakowało dołu – nie ma się co oszukiwać (kolumny są odsunięte od ścian o ponad metr).
W zwrotnicy z wyższym stopniem kompensacji można zaobserwować dołek przy częstotliwości podziału - jest to charakterystyka jaka wyszła po rocznych odsłuchach, kombinowaniu z różnymi modyfikacjami zwrotki i wybraniu najprzyjemniejszej opcji dla ucha. Jest mały dołek ? Niech sobie będzie – gra to tak jak ja sobie tego życzę :) Z kolei przy zwrotnicy o mniejszym stopniu kompensacji brzmienie jest bardziej precyzyjne – jest więcej detali. Obie zwrotki mają swoje zalety jak i wady, ale na szczęście pomieszczenia zacierają te wady i jest bardzo ok.

Jak to gra ? Całkiem znośnie :D Stonowanie, a zarazem detalicznie. Wiadomo, jest to projekt dwudrożny i ma swoje ograniczenia, ale myślę, że po odsłuchach niejedna trójdrożna konstrukcja poszłaby w odstawkę, bo 18W potrafi zagrać dołem. Co do reszty pasma nie mam się do czego przyczepić. Jestem zadowolony i na pewno paczki te posiedzą u mnie troszkę dłużej.

Odnośnie grających kabli: jeśli ktoś chcę zapytać czy słychać różnicę, to odpowiadam, że nie wiem, ponieważ wraz z wsadzeniem QED’a wstawiłem na tweeter czerwonego Jantzen’a, który zastąpił Cross-Cap’a. Różnica jest słyszalna, ale jest to różnica tak subtelna, że osoba nieosłuchana najprawdopodobniej nic nie zauważy. Jeżeli źródło i wzmacniacz nie są odpowiedniej klasy, to różnicy po prostu nie słychać absolutnie wcale, więc tak jak zrobiłem ja za radą forumowiczów mądrzejszych ode mnie – lepsze elementy do zwrotnicy dopiero na sam koniec – i mieli racje 

Zajebiste wielki szacun, pewnie by mi "grały"

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czym malowałeś fronty?

Dawid 30 litrów to całkiem sporo jak dla 18 cm głośnika. Próbowałeś z mniejszą objętością? To powinno nieco poprawić dynamikę basu.

Palisander :thumbsup:

Odnośnie grających kabli: jeśli ktoś chcę zapytać czy słychać różnicę, to odpowiadam, że nie wiem, ponieważ wraz z wsadzeniem QED’a wstawiłem na tweeter czerwonego Jantzen’a, który zastąpił Cross-Cap’a. Różnica jest słyszalna, ale jest to różnica tak subtelna, że osoba nieosłuchana najprawdopodobniej nic nie zauważy. Jeżeli źródło i wzmacniacz nie są odpowiedniej klasy, to różnicy po prostu nie słychać absolutnie wcale, więc tak jak zrobiłem ja za radą forumowiczów mądrzejszych ode mnie – lepsze elementy do zwrotnicy dopiero na sam koniec – i mieli racje ]

Brawo za odwagę tu napisać ze słyszysz różnicę w kondensatorach !!! tak trzymać !!

Fajny projekt ciekaw jestem jak grają projekty troelsa.
Jak się ogarną czasowo to zobaczę też.
Ekta grande mi wpadły w oko.
Spoko obudowy sam robiłeś.

Napisz lepiej jaka jest amplifikacja bo mam nadzieję nie ten amplituner ze zdjęcia :)

Dawid 30 litrów to całkiem sporo jak dla 18 cm głośnika. Próbowałeś z mniejszą objętością?

Próbowałem - przeważnie słucham muzyki raczej "spokojnej" i bardziej podoba mi się 30 litrów. Słuchałem też w 17 i 25.

jak na głośniki za 5tys to dość mizerna ocena brzmienia. Warto tyle wydać? Całość poniżej 6tys?

Lepiej tak napisać niż wychwalać w niebogłosy - ja jestem zadowolony ;) Kolumny składałem blisko rok i absolutnie wszystko udało mi się zdobyć w promocyjnych cenach, dlatego uważam, że warto.

Fajny projekt ciekaw jestem jak grają projekty troelsa.

Od Troelsa jest tutaj tylko inspiracja co do kształtu obudowy nic więcej :)

Napisz lepiej jaka jest amplifikacja bo mam nadzieję nie ten amplituner ze zdjęcia

BG9 + AK4490, VSHA_HD. Był też I-Amp na A9 przez miesiąc. Koło marca poskładam kompletnego I-AMP'a ze wszystkimi wejściówkami to jeszcze wtedy pewnie się coś zmieni ;)

Hej,
gratuluję konstrukcji !! Mam nadzieję, że dość podobne ale na 3 way odpalę w najbliższe święta (Szpilka Illu+12MU+18WU)
Mam parę pytanek:
Po 1wsze - jakiej grubości jest front (ten czarny) ?
Po 2gie - czy na TW zgodnie z założeniami Troelsa użyłeś 1 kondek 8,2uF ?

Ostatnia edycja:
Hej,
i jak udało się sprawdzić grubość tego frontu ?

Jeszcze mam pytanko - czym to napędzasz ? Czy mity pokroju trudnego zasilenia tych WF to prawda ?

Grubość frontu to 38mm, a o pozostałych składnikach systemu już pisałem :)

BG9 + AK4490, VSHA_HD. Był też I-Amp na A9 przez miesiąc. Koło marca poskładam kompletnego I-AMP'a ze wszystkimi wejściówkami to jeszcze wtedy pewnie się coś zmieni

Osobiście nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z tym związanych - co podpiąłem to grało na tyle dobrze na ile reszta systemu pozwoliła.

Powrót