• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stabilny przy 2 Ohm

Reakcji
0
Tzn. że może pracować z głośnikami spiętymi w 2R?? Bo mam pewne wątpliwości. Wzmak RTO Rock na tranzystorach ma 4x45W RMS lub 2x90W RMS w mostku - jest przełącznik, którym się ustala pracę normalną/mostek. Są 2 głośniki w tylnej półeczce (4R) i tak. Niby zasilanie każdego głośnika z mostka wydawało by się idealnym rozwiązaniem, ale... jeżeli wzmacniacz jest stabilni przy 2R to dlaczego by tego nie wykożystać, wtedy 2 kanały pozostały by wolne do zasilenia czegoś innego. Tylko nie jest nigdzie podane czy jest stabilny 2R w trybie normalnym czy w mostku też.

I jak to jest z tą stabilnością, bo do konca nie jestem pewien czy to dokładnie oznacza pracę głośników o impedancji 2R.

w większości to oznacz że każdy kanał może być obciążony 2omami więc w mostku musi być 4omy obiciążenia bo jak wiadmo każda końcówka "widzi" połowe oporu

Tak przypuszczałem, ale czy ktoś spinał tak głośniki, jest wyraźny przyrost mocy, bo mi się zdaje, że tylko wzmacniacz wtedy cierpi :/

dosyć dużo osób tak robi w caraudio że spina 2 kanały i podpina suba po nie więc musi być dosyć odczuwalna różnica

W zasadzie pojecie stabilny znaczy ze dziala i ze protect sie nie zapali choc mocy juz tak wiele nie przybywa. Sa tez takie co sa stabilne przy 1omie i wtedy moga w mostku pracowac na 2omach.

Powrót