• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stand by-schemat

Reakcji
0
Witam poszukuję prostego układu który załączałby przekaźnik jednym przyciskiem w necie nie znalazłem układu który jest mi potrzebny a jak już coś jest to funkcja załącz i wyłącz realizowana jest za pomocą osobnych przycisków czy ktoś z forumowiczów posiada schemat takiego układu proszę o pomoc pozdrawiam.

tak najprościej to masz dwie opcje - przekaźnik bistabilny, albo przycisk zatrzaskowy, który nie odskakuje od razu, tylko w momencie ponownego naciśnięcia. Wystarczy?

Potrzebujesz jakieś tranzystory, przekaźnik, diode, może kondek i rezystor :) Do tego zasilacz dla przekaźnika i tyle.

Ten przekaźnik bistabilny brzmi dobrze co to jest dokładnie ponieważ nie orientuje się co to za urządzenie???

Jest to przekaźnik, w którym jednym impulsem załączasz styki, a kolejnym impulsem je rozwierasz. Na googlu jest wszystko opisane. Zależy do czego chcesz to wykorzystać, ale jeśli do załączania jakichś urządzeń np. na 230V to polecam ci taki kupić gotowy - prosto i elegancko (koszt 20-30zł)

Jeśli chcesz użyć zwykłego przekaźnika to ja to zrealizowałem tak:

Do ON należy podłączyć microswitch-a który podaje +12
D3 można pominąć...ja zastosowałem bo chciałem delikatnie zbić napięcie.

Powrót