• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Standardowe Zamknięte Tonsin -> Bass Refleks Tonsil

Reakcji
0
Witam:) Dopiero zaczynam moją zabawe z kolumnami:) Chodzi o to że mam stare kolumny Tonsila. A w nich całkiem niezłe głośniki:
-niskotonowy: GND 25/60 60W
-szerokopasmowy: GD 12/8/2 8W (planuje włożyć nieco mocniejszy)
-niskotonowy: niepotrafie rozczytać (40W)
I chcę zmienić tą zamkniętą obudowe na obudowe B-R chodzi mi o dopasowanie do niej odpowiedniej rurki.
Wszędzie jest przedstawione jak robić to od podstaw ale ja chcę ją jedynie zmienić bo chcę wyciągnąć z Tych głośników więcej basu.
Chodzi mi o czysty i głęboki bas:)
Proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem coś niezbyt dobrze:P
POMOCY! :mrgreen:

Symulujesz GDN'a w WinISD i otrzymujesz BR o odpowiednich wymiarach. Tylko musisz znaleźć parametry TS tego głośnika.

co pomieszałem?
a bart210 zrozumiałeś chyba, że chce budować tą kolumne od podstaw. Ja chciałem sprawdzić czy do tej kolumny technicznie możliwe jest włożenie o odpowiedniej długości i średnicy rurke, żeby to miało ręce i nogi:)

Dobrze zrozumiałem. Podałem Ci sposób w jaki sposób dobrać parametry (długość i średnica) BR.

to w takim razie mam problem z tym programem. :/ a wzorami które są na stronie tez moge to wyliczyć chyba. tylko ze średnicą sobie nie mogę poradzić.

no podałeś dwa razy niskotonowy (może to tak ma byc?) i to jest GDN, ale to już szczegół :wink:
swoją drogą chłopaki to jaka to jest kolumna;> jak tam jest szerokopasmowy i niskotonowy, 2way, czy co?

no sory chłopaki pomyłka tam u góry:P czepiacie się.
W kolumnie był głośnik szerokopasmowy ale napewno go wymienie na nowszy. I własnie taka sprawa co do tych głośników czy opłaca mi się wymieniać je na średniotonowe czy zostawić szerokopasmowe?

Są 3 różne głośniki. Tam powinno pisać wysokotonowy.

Dzisiaj wymieniłem zwrotnice, teraz chce jeszcze tą rure wsadzić ale nie wiem jak to policzyć. :cry: pomożecie?

kupiłem zwrotnice na allegro bo nie chciało mi się jej robić na nowo tamta była pojarana.
Chcesz parametry?

kurde, trochę słabo, ale jak tamta się zjarała to co poradzisz
a masz jakiś schemat, czy coś tej starej;> może by się dało dokupic elementy :mrgreen:
tak tylko...głośno myślę :lol:

nie chce mi się to bawić:) wiesz teraz się wkręcam w zrobienie tej obudowy należycie:D Tylko potrzebuje więcej danych katalogowych tego mojego głośniczka niskotonowego, a nie ma niektórych parametrów podanych na necie np Xmax itd
Chodzi o głośnik GDN 25/60, czy wie ktoś gdzie dostane kompletne parametry do tego głośnika? :shock:

aro89_89, odudowa dobra ale zwrotnica do dup.y = silnik dobry ale nadwozie i karoseria z papieru ; )

no fajnie, ale nadal mi nikt nie chce pomóc w sprawie obudowy i policzenia tej rurki.. :sad:
Założyłem ten temat ze względu na nią :) Bo ja chce mieć BR! :grin:

[ Dodano: 2008-11-14, 19:03 ]
to może ktoś pomoże zdobyć parametry GND 25/60? chodzi o Xmax itp.
i jak wyliczyć średnice i długość rurki jeśli mam już daną obudowe i jak będe już miał kompletne dane głośnika.? :neutral:

tu jest czesc parametrow..tylko tyle bylo o tym glosniku w paczce tonsili do WinISD :(

Qts-0,360
Vas-110 l
Fs-37 Hz
SPL-92 dB
ile litrow ma oryginalana obudowa?

Powrót