• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stary sprzęt car audio- co polecacie a co omijać.

Reakcji
2
Jako że niedługo będę musiał nagłośnić sobie samochód to zwracam się z takim dosyć ogólnym pytaniem, ale myślę że nie tylko dla mnie przydatnym ;) .
Jaki starszy sprzęt car audio polecacie? Radia, głośniki, wzmacniacze mnie by najbardziej interesowały. Na necie jest pełno sprzętu starszej daty, ale sprawnego i często w bdb stanie za małą kasę. Co polecacie?
Na necie jest pełno strych radii Blaupunkta. Czy wie ktoś jak one grały? Zachęcają mnie z powodu (najczęściej) możliwości podłączenia dwóch wzmacniaczy dwu kanałowych (wyjście pre ampa 4 kanałowe).

To nie miał być taki temat ;). Samochód to pewnie primera p11 albo renault 19, ale nie o to mi chodziło ;). Bardziej myślałem o tym temacie jako o spisie polecanych sprzętów z krótką opinią.

nie da sie ogolnie napisac co jest dobre a co nie
to by byla encyklopedia opisujaca poszczegolne modele - bez sensu

Czemu nie? Nie rozumiem za bardzo no ale dobra. To piszę koncepcję co ja chciałem zrobić. Klasycznie czyli radio, wzmacniacz + zestaw przedni. Radio jak najtańsze, aby miało dobrej jakości wyjście z pre ampa, za usb bym się nie obraził. Wzmacniacz mam już upatrzony i będzie to albo sony xm, albo alpine z czarnej serii lub philips dap albo starszy kenwood. Co do głośników nie mam pomysłu. W obu autach w drzwi wchodzą 165mm.

Ostatnia edycja:
W stare głośniki nie ma co się pchać, w stare wzmaki jak najbardziej. Słyszałem dobre opinie o starych sony czy kenwood, ale bierzesz takie wzmaki to nie kupuj byle radia, chyba że dokupisz do niego procek, jakiegoś alpina (800-900 zł )

Kilka lat temu, kiedy zacząłem kompletować swoje audio, szukałem nowego sprzętu. Z radiem był problem, nowe nie spełniały moich oczekiwań, a stare były stare. Na włoskim ebay udało mi się wyhaczyć za stosunkowo dobre pieniądze Nakamichi CD500..... pachniało jeszcze fabryką, jako pierwszy je odpakowałem. Leżało gdzieś w magazynach i na mnie czekało :) Służy mi już ponad 5 lat i jest nie do zajechania. Żadnych, nawet najmniejszych problemów. Proponuję przeszukać serwisy, czasem coś fajnego się trafi, a może tu na giełdzie? Prawie jak z gwarancją :)
Blaupunkta kiedyś dawno miałem, jak dobrze pamiętam LosAngeles. Coś takiego :
http://www.radio-code.lt/img/radios/losangeles_mp71.jpg
Fajnie grające radyjko, potem przesiadłem się na JVC KD-R 701 i jak dla mnie Blaupunkt grał sympatyczniej. nawet żonka to stwierdziła ;)

Ostatnia edycja:
Właśnie nad tymi blaupunktami z wyższych serii najbardziej się zastanawiam :) . Są tanie, dobrze wykonane i wszystkie mają 4 kanałowe wyjścia. Co do nakamichi to widziałem i fajne radyjka to są, ale ceny tez nie małe :) .

Ostatnia edycja:
A ja polecam niemieckie portale aukcyjne. Mozna tam wyrwac naprawde wysoki sprzet za smieszne pieniadze! Ja osobiscie wyczekalem kiedys nieskalane w kazdym calu cda-9835r za rownowartosc 300zl!

Ostatnia edycja:
Powrót