• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sterowanie wzmocnieniem przy zewnętrznej zwrotnicy cyfrowej.

Reakcji
3
Witam,
załóżmy, że mamy poniższą sytuację:

Posiadamy dwie zwrotnice cyfrowe (jedna zwrotnica obsługuje 4 kanały lewej kolumny, druga 4 kanały prawej kolumny)
Obie zwrotnice posiadają sample converter na wejściu, procesor DSP, dac-a, analogowy volume control sterowany cyfrowo, procesor do kontroli tego wszystkiego z podłączonym modułem bluetooth.
Sygnał ze źródła jest dzielony prostym optycznym spliterem na obie zwrotnice.

W tym miejscu mam pytanie, czy istnieje jakiś ustandaryzowany system do pobierania danych o poziomie głośności z urządzenia będącego źródłem sygnału?

Może będziecie mieli jakieś pomysły na inne rozwiązanie?

Wykonałbym sterowanie z telefonu po bluetooth, pilotem na podczerwień, bądź w grę wchodzi wykonanie "jednostki centralnej" ze spliterem sygnału i kontrolą wzmocnienia i wysyłanie tych danych po bluetooth do zwrotnic lub podpiętym przewodem np. rs-485, rs-232, can. Myślę też o zamontowaniu czegoś takiego w samochodzie, więc tam też powinno to działać.

Pozdrawiam.

W tym miejscu mam pytanie, czy istnieje jakiś ustandaryzowany system do pobierania danych o poziomie głośności z urządzenia będącego źródłem sygnału?
nie

- - - - - aktualizacja - - - - -

u mnie sprawa jest prosta, laptop odtwarza muzykę , wiec dane dzieli cyfrowa zwrotnica w foobarze i cyfrowa regulacja głośności jest w programie / nie na dac / którą mogę używać zdalnie z pilota fergusona na wifi , ale oprócz tego pasywna regulacja głośności miedzy kartą dźwiękową a końcówkami mocy ,tutaj ręczna regulacja , 3 gałki stereo sprzęgnięte razem.

nie istnieje chyba nic innego poza urządzeniami minidsp i waf audio , gdzie głośność zmienia się przez pilota na podczerwień i gałką.

http://www.waf-audio.com/products.php?pos=1&lang=en

Ostatnia edycja:
Powrót