• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sterownik wentylatora

Reakcji
0
Witam kolegów znalazłem na tym forum bardzo ciekawy układ który mam zamiar zastosować w swoim Holtonie którego właśnie buduję, A mianowicie jest to regulator wentylatora http://diyaudio.pl/portal.php?show=36

I trzeba dobrać rezystory według pliku z exela. I tu się rodzi pytanie, jak?
Na jakiej zasadzie to zrobić? Po prostu nie wiem :( Wzmacniacz to Holton 200
Zasilanie 12V Proszę o pomoc.

El_liero napisał:
"R1…R6, Rh, Rsc: zgodnie z wartościami ustalonymi w arkuszu kalkulacyjnym "

Wartości rezystorów nie są krytyczne, nie trzeba się kurczowo trzymać wyliczonych wartości np:

- zamiast 10100Ω możemy dać 10k
- zamiast Rh = 4M możemy dać 4,7 itd

Polecam zamiast Rsc dać 4k7 + 10k helitrim wtedy będziemy mogli sobie regulować temperaturę załączania/wyłączania wiatraka - niestety wtedy konieczna jest przebudowa płytki PCB. Zamiast KTY-110 można dać KTY-210 i podregulować Rsc wymienionym wcześniej.

hm w opisie montażu nie nastąpił czasem błąd tranzytora buz 11,jest opisany zeby go lutowac nożkami kolejno 1,3,2??

Tranzystor montujesz tak, żeby część tranzystora do której montuje się radiator była skierowana w stronę scalaka, kolejność lutowania nóżek jest dowolna, ale trzeba poczekać chwilę między lutowaniami żeby nie przegrzać tranzystora (tyczy się to wszystkich elementów które posiadają więcej niż jedną nóżkę :D ). U mnie sterownik działa poprawnie od ponad 3 lat.

Zrobilem wg. opisu ale przeciez tam sa inne wyprowadzenia jestes pewny odnosnie tego co piszesz??:>

witam. mam problem z tym ustrojstwem ;/ już kombinowałem na wiele sposobó i nie wiem co jest nie tak. jak mam rezystor rsc 11,2k to non stop jest max napiecie na wyjsciu 12V. jak go zmienilem na 10,3k to jest 3V i po podgrzeniu czujnika nic sie nie dzieje. przy tym 11,2 k czujnik reaguje ale dopiero jak przyloze zamarznietego kurczaka to napiecie na wyjsciu spada jak powinno. dalem juz w miejsce rsc regulowany rezystor i reguluje ale nie idzie tego ustawic. albo 3 V albo 12V reszta podzespolow taka jak powinna byc. jakies pomysly ?

po podlaczeniu wentylatora i czujniku w temperaturze pokojowej okolo 20 stopni na wyjsciu jest 8,6V ;/ . po schlodzeniu czujnika kostką lodu napiecie spadalo jak bylo ok 6V ustrojstwo sie wylaczylo.

zmieniałem. 10,3k 10,5k, 10,9k, pożniej heltrima + 4,7k rezystor, i lipa. wydaje mi sie że ten czujnik szwankuje, choć nie jestem pewien. jak go mierze to ma wartości takie jak powinien mieć. kupie nowy czujnik i komparator i sie zobaczy. powinno to smigac, w koncu to prosty uklad.

joy_pl napisał:
nie wiem, po co sobie tak utrudniać życie.

Żeby odstraszyć większą ilość zapaleńców :)

Załączniki

• sterowanie_wentylatorem_777.gif
    sterowanie_wentylatorem_777.gif
    4.4 KB · Wyświetleń: 0
tip122 zamienniki: TIP121, 2SD686, TIP120
ifr540 nie moze byc ;]

na irf540 powinien tez dzialac, mozna wtedy zastosowac dowolny termistor byle taki sam byl rezystor. Na mosfecie napiecie maksymalne bedzie nieco mniejsze wiec zenerke nalezaloby zwiekszyc.

Powrót