• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Studio 16 Hertz - zna ktoś?

Reakcji
55
jak w temacie, ktoś coś wie? zachwala mi to jedna osoba, akurat pytałem o opticon 6 to pojawił się tekst, że w dali będzie wszystko z najniższej półki, a w tych tytułowych wszystko najlepsze... potwierdzi ktoś albo zaneguje?

jak w temacie, ktoś coś wie? zachwala mi to jedna osoba

Raczej każdy zaawansowany z tego forum zna tą firmę.

Mam pytanie: wiesz jaka jest różnica między kolumnami firmowymi na głosnikach tej firmy, a kolumnami na głośnikach innych firm, które to można kupić w detalu?

Ostatnia edycja:
nie, widziałem to tylko w internecie i nie wiem czy na tej podstawie mogę cokolwiek rozsądnego powiedzieć.

śmiechy ze mnie bym prosił w odpowiednim temacie jeśli będzie potrzeba, tu się chcę dopytać czy faktycznie jest to odczuwalnie lepsze od "markowej" konkurencji w porównywalnym przedziale cenowym - bo w planowanym budżecie mam dali opticon 6, albo monitory z 16Hz - lub coś innego, bo nie jest powiedziane, że na dali padnie.

Marian nie łapie twojego pytania

Odpowiedź brzmi: że doświadczony konstruktor nie musi słuchać kolumn, aby mógł ocenić czy dana kolumna jest warta swojej ceny.
Dlaczego? bo ma wgląd w parametry poszczególnych głośników.

Czy Dali przedstawia parametry samych głośników czy tylko gotowych kolumn?
akurat pytałem o opticon 6 to pojawił się tekst, że w dali będzie wszystko z najniższej półki, a w tych tytułowych wszystko najlepsze... potwierdzi ktoś albo zaneguje?

Najpierw podaj konkretny model kolumn.

Odpowiedź brzmi: że doświadczony konstruktor nie musi słuchać kolumn, aby mógł ocenić czy dana kolumna jest warta swojej ceny.
Dlaczego? bo ma wgląd w parametry poszczególnych głośników.
To jest temat na bezsensowną dyskusję, bo nawet na dobrych głośnikach, kolumna może tak beznadziejnie grać, że nie będzie warta swojej ceny... :flapper:

Odpowiedziałem tylko na tekst:

w dali będzie wszystko z najniższej półki, a w tych tytułowych wszystko najlepsze...

ktoś kto nie słyszał obu kolumn a się zna, jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, co gdzie siedzi.
O dźwięku już nie musi się wypowiadać, niech przyszły nabywca sam zdecyduje co mu lepiej gra.

podaj dokladny model tych kolumn 16 hertz to sobie porownamy co moze byc lepsze

bardzo lubie odwiedzac pokoj tej firmy na audioshow bo ich brzmienie bardzo mi pasuje ;)

Odpowiedziałem tylko na tekst:

ktoś kto nie słyszał obu kolumn a się zna, jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, co gdzie siedzi.
O dźwięku już nie musi się wypowiadać, niech przyszły nabywca sam zdecyduje co mu lepiej gra.

czekaj czekaj, to akurat był argument polecającego odnośnie przewagi kolumn tytułowych nad dali, a cytując:
No tak, tyle ze w Dali będziesz miał przetworniki (glosniki) z najnizszej półki o elementach zwrotnicy nie wspomnę a od Grzegorza będziesz miał przetworniki przynajmniej o kilka klas lepsze, zwrotnice oparte na porządnych podzespołach i doradztwo w zakresie elektroniki.

mnie tylko interesuje opinia nt tej firmy, informacja czy faktycznie warto dołożyć(do zakupu i transportu zagranicę) i czy naprawdę jest aż tak wielki przeskok jakościowy, między "markowym" wyrobem dużej firmy za 10 tysięcy(bo taka kasa wchodzi w grę) a wyrobem z 16 Hertz za te same pieniądze...

Ostatnia edycja:
Ale same glosniki nie graja

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post autora.
To że same głosniki nie grają to każdy wie, ale pytanie nie było w stylu: "co lepiej zagra", tylko?

akurat pytałem o opticon 6 to pojawił się tekst, że w dali będzie wszystko z najniższej półki, a w tych tytułowych wszystko najlepsze... potwierdzi ktoś albo zaneguje?

...

czekaj czekaj, to akurat był argument polecającego odnośnie przewagi kolumn tytułowych nad dali

Bo zapewne tak jest.

mnie tylko interesuje opinia nt tej firmy, informacja czy faktycznie warto dołożyć(do zakupu i transportu zagranicę) i czy naprawdę jest aż tak wielki przeskok jakościowy, między "markowym" wyrobem dużej firmy za 10 tysięcy(bo taka kasa wchodzi w grę) a wyrobem z 16 Hertz za te same pieniądze...

Nie znam właściciela firmy, nie wiem jak działają, zadzwoń i sam się dowiedz co z tym transportem.
Czy się opłaca dokładać?
Pokaż w końcu ten model kolumny.

Ostatnia edycja:
Nie słyszałem tej konstrukcji, ale siedzą w niej przeciętne głosniki.
Są firmy które w kolumny za 10tyś. wkładają Revelatory.

Lepiej posłuchaj tych kolumn przed zakupem, bo sformułowanie 'od Grzegorza' pachnie koleżeńsko-szeptanym marketingiem rodem z forum Audiostereo.

Jak poczytasz recenzje polskich kolumn to każda gra jak zagraniczne dwa razy droższe, wychodzi na to że polscy producenci to filantropi.

dlatego zapytałem tutaj o obiektywną opinię, bo nie wiem czy naprawdę "markowy" sprzęt jest robiony z tandetnych podzespołów, a taki polski ma wszystko z najwyższej półki? bo powiem szczerze, że przy obecnym stanie wiedzy wolałbym jako alternatywę zrobić diy, zapłacić komuś za zrobienie zwrotnic i poskładać resztę samemu, żeby mieć satysfakcję... a posłuchać będzie ciężko, przed wyjazdem zdążę chyba tylko do salonu denona skoczyć w celu posłuchania chwilę na tych opticonach...

Za 10tyś. zrobił byś takie DIY, że te wszystkie kolumny markowe w tej cenie zmiotło by z powierzchni ziemi :)

Powrót